© Gerd Michael Müller - portal.belgaimage.be

"Elke klant moet zich veilig voelen bij masseur": beroepsfederatie pleit voor wettelijk kader na misbruikzaak in Limburg

De Belgische Massage Federatie (BMF) vraagt een betere bescherming voor hun beroepsgroep, nu een Limburgse masseur wordt verdacht van verkrachting, aanranding en het maken van ongewenste filmpjes. Momenteel mag iedereen zich "masseur" noemen. De BMF wil dat veranderen. "Elke klant moet zich veilig kunnen voelen bij de masseur", benadrukt voorzitter Mario Blokken in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Wat is er gebeurd?

Een 48-jarige masseur uit Beringen moet voor de rechter verschijnen op verdenking van voyeurisme, aanranding en verkrachting. In totaal zou hij tussen 2015 en 2021 meer dan 100 slachtoffers gemaakt hebben in zijn praktijk. Hij zou de vrouwen gefilmd hebben tijdens het uitkleden en tijdens de massagebehandeling.

Volgens ruim 40 burgerlijke partijen zou er ook sprake zijn van aanranding van de eerbaarheid, terwijl twee anderen beweren door hem verkracht te zijn. De verdachte bleek op zijn computer alle opnames gecatalogiseerd te hebben. Vrijdag is hij voor de raadkamer in Hasselt verschenen. Die heeft de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd.

Volgens de Belgische Massage Federatie (BMF) toont het geval van "deze charlatan" aan dat er dringend nood is aan een beter wettelijk kader voor masseurs. Momenteel mag iedereen zich "masseur" noemen. Waardoor je als klant geen idee hebt of je bij een betrouwbare masseur belandt. "De Vlaamse overheid heeft een aantal jaar geleden de vestigingswet voor het beroep masseur afgeschaft, maar er is niets in de plaats gekomen om de kwaliteit te waarborgen", zegt voorzitter Blokken.

In afwachting daarvan probeert de beroepsfederatie met een databank op hun website potentiële klanten door te verwijzen naar betrouwbare masseurs. Volgens Blokken worden de leden van die federatie grondig gecontroleerd. "We sturen anonieme mensen – zogenoemde mystery shoppers – die ter plaatse controleren op hygiëne, kwaliteit en ethiek. Daarbij is duidelijk dat erotisch handelen niet thuishoort bij een professionele masseur."

Erotisch handelen hoort niet thuis bij een professionele masseur

Mario Blokken, voorzitter Belgische Massage Federatie

"Elke klant moet zich veilig kunnen voelen bij de masseur", benadrukt Blokken. "Er zijn voldoende hulpmiddelen die we kunnen gebruiken om de erogene zones te beschermen. Zodat we de spieren kunnen behandelen, zonder in de buurt te komen van de erogene zones. Als iemand een massage boekt, stelt die zich letterlijk en figuurlijk bloot aan een massagetherapeut. Die moet daar professioneel mee omgaan. En dat gebeurt ook in 99,99 procent van de gevallen."

Wie zich niet houdt aan de ethiek en de deontologie van de beroepsfederatie dreigt uit de federatie te worden gezet. Volgens Blokken is dat nog nooit gebeurd tot nog toe. Tegelijk geeft hij wel toe dat slechts 30 procent van wie zich "masseur" noemt, effectief lid is van de beroepsfederatie.

Meest gelezen