Archieffoto uit 2009
BELGA/CLAUS

13 jaar geleden nog door Caroline Gennez aan de kant geschoven, nu collega-ministers: hoe kijkt Frank Vandenbroucke daarop terug?

Frank Vandenbroucke en Caroline Gennez (beiden Vooruit) hebben de strijdbijl al een poos begraven. Dat hebben de kersverse collega’s vandaag verteld aan VRT NWS. Gennez is sinds dit weekend een collega geworden van Vandenbroucke in de federale regering, maar in 2009 schoof zij hem nog opzij. De dooi in hun relatie is volgens Vandenbroucke mede te danken aan partijvoorzitter Conner Rousseau.

Onze archiefbeelden uit 2009 spreken boekdelen: in het Vlaams Parlement gunt Frank Vandenbroucke Caroline Gennez geen blik waardig. Aanleiding? Als partijvoorzitter van SP.A (nu Vooruit) had Gennez Frank Vandenbroucke net aan de kant gezet. 

Hoewel Vandenbroucke het stemmenkanon was van de socialisten, krijgt hij geen ministerpost. Ingrid Lieten, die niet had meegedaan aan de verkiezingen, kreeg wel een ministerportefeuille.

BEKIJK - De pijnlijke exit van Frank Vandenbroucke in 2009:

Videospeler inladen...

Sinds dit weekend zijn Vandenbroucke en Gennez bien étonnés de se trouver ensemble, als collega-ministers in de federale regering. Nadat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau twee jaar geleden oud-gediende Frank Vandenbroucke aan boord had gehesen als minister van Volksgezondheid, hees hij nu Caroline Gennez mee op het schild, als vervanger van Meryame Kitir, op Ontwikkelingssamenwerking.

Hoe kijkt Vandenbroucke nu terug op de bovenstaande beelden uit 2009? In “Terzake” wilde hij er niet te diep meer op ingaan. “Ten eerste is dat 13 jaar geleden”, aldus de minister. “Toen heb ik ook vaak gezegd dat je vooruit moet kijken in het leven en vooral niet achteruit kijken”. 

BEKIJK - Volgens Vandenbroucke is dat ook te danken aan de “sfeer van vriendschap, kameraadschap”, die Conner Rousseau als partijvoorzitter in de partij heeft gebracht:

Videospeler inladen...

Caroline Gennez gaf eerder op de dag, in het Radio 1-programma “De ochtend”, iets meer details over het begraven van de strijdbijl. Wanneer is dat dan precies gebeurd? “Eigenlijk sinds de regeringsvorming”, herinnert Gennez zich.

Gennez moet toegeven dat ze toen, twee jaar geleden, net als iedereen verbaasd was toen Conner Rousseau de comeback van Frank Vandenbroucke aankondigde, als minister van Volksgezondheid. “Maar ik heb meteen m’n telefoon genomen en heb Frank een bericht gestuurd”, zegt Gennez. “Spons erover. Ik ben blij dat je er bent. Je hebt ongelooflijk veel expertise. Laten we samenwerken”, stuurde Gennez toen naar eigen zeggen. 

Volgens Gennez had ze zich eerder al bij Vandenbroucke verontschuldigd, voor hetgeen in het verleden was gebeurd. “En we hebben het - eerder per toeval - goedgemaakt. In het Vlaams Parlement was ik tijdens covid bezig met ventilatie als oplossing voor propere binnenlucht. Frank zag dat ook als duurzame oplossing voor de crisis en zo zijn we begonnen samen te werken."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Caroline Gennez in "De ochtend" op Radio 1:

BEKIJK - Ook in "De afspraak" gaf Gennez nog eens haar versie van de feiten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen