Kleutertjes versieren kerstboom ter ere van hun overleden© rr

Kleuters versieren kerstboom voor overleden klasgenootje Finn (4): “Zijn naamkaartje hangt nog op dezelfde plaats, maar we hebben er een sterretje bijgezet”

Hoevenen -

De kleutertjes van De Rekke in Hoevenen (Stabroek) kregen elk twee hartjes mee naar huis om in te kleuren, met daarop een afbeelding van Paw Patrol. Al die hartjes sieren nu de kerstboom. Die kerstboom herdenkt Finn, de 4-jarige kleuter die eind september onverwacht overleed.

Erik Vandewalle

LEES OOK. Gezin uit Stabroek eert plots overleden Finn (4) met hartverscheurende filmpjes: “We missen je zo verschrikkelijk hard”

Eind september sloeg het noodlot toe. Kleuter Finn overleed in geen tijd. Doodsoorzaak onbekend. Een drama voor de ouders, broer en familie. Ook de kleutertjes van Finns klas beseffen nog niet waarom de plek van hun klasgenootje plots leeg blijft. 

Inge Coeckelberghs is directeur van de gemeentelijke basisschool De Rekke. “We probeerden het drama op kleuterniveau te kaderen. Finn was een sterretje geworden. Maar dat dringt niet echt door bij die kleine ukjes. Vorige week was het Koesterweek en de kerstvakantie staat voor de deur. Van de gemeente kregen we een mooie kerstboom, maar die moet natuurlijk worden versierd”, legt Inge Coeckelberghs uit.

Zo groeide het idee om van die kerstboom een echte Finn-kerstboom te maken. Alle kleutertjes kregen twee hartjes mee naar huis met de vraag om die in te kleuren. Op de hartjes stonden afbeeldingen van Paw Patrol, want van die kleuterserie op televisie was Finn helemaal weg. Alle ouders kregen de vraag om de hartjes samen met hun kleuter in de kerstboom te komen hangen. Dat gebeurde massaal, tot op de dag van vandaag.

Een kerstboom om Finn niet te vergeten. © rr

Kinderrouw

Inge Coeckelberghs: “We willen Finn niet vergeten. In de klas hangt zijn naamkaartje nog altijd op dezelfde plaats, maar we hebben er een sterretje bijgezet. Zo blijven de andere kleuters toch nog denken aan de kleine Finn. Hebben we nu de allermooiste kerstboom ooit? Waarschijnlijk niet, maar het is wel de meest warme en meest emotionele kerstboom die we ooit hebben gehad. Af en toe komt de papa van Finn nog op school. Op een bepaald moment droeg hij een T-shirt met daarop de afbeelding van Finn. Toen een van de kleutertjes dat zag, riep hij verheugd dat Finn terug was. Dat is een pakkend moment, maar voor de kleuters is het niet-vergeten van Finn belangrijk in het rouwproces op hun niveau. Ook de rouwkoffer helpt de kleintjes om alles een plaats te geven”, onderstreept de directeur. Zelf volgde ze een opleiding om rouwen bij kinderen en volwassenen te kunnen kaderen.

Finn-kerstboom. © rr

 

Carnaval

Net als alle andere scholen viert ook De Rekke in februari carnaval. “Dat gebeurt altijd op de woensdag voor de vakantie. Nu wil het toeval dat die woensdag ook de verjaardag van Finn zou zijn. Daarom gaan we die carnavalsviering een stukje in het teken stellen van Finn. Zo gaan we onder meer zijn lievelingsfilm laten zien.”

Of ook de volgende kerstboom nog helemaal in het teken zal staan van kleuter Finn weet het schoolteam nu nog niet. “De school bouwt volop aan een nieuwbouw. Ik weet nog niet hoe, maar het is wel de bedoeling om in die nieuwe vleugel een blijvende herinnering te hebben aan kleuter Finn.”

Kleutertjes maken hun eigen Finn-kerstboom. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht