© vesselfinder.com

© Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Stiptheidsacties loodsen: 35 schepen liggen te wachten

De vertragingen in de Antwerpse haven lopen op. Door de stiptheidsacties van de loodsen liggen tientallen schepen te wachten om in Antwerpen te geraken. Vrijdag gaat de minister opnieuw overleggen om de situatie recht te trekken, maar de actievoerende ACOD is niet uitgenodigd.

Paul Verbraeken

Door de aanslepende ‘rustactie’ van de zeeloodsen blijven tal van zeeschepen ook donderdag zware vertragingen oplopen. Rond de middag was het aantal wachtende zeeschepen op de Noordzee weliswaar teruggebracht van 45 tot 23, maar volgens de socialistische vakbond lagen er inmiddels in Antwerpen twaalf schepen op een beloodsing te wachten tegen tien deze ochtend.

Terminaloperator MPET verklaarde woensdag dat “een aantal grote rederijen onderzoekt om schepen af te leiden”.

Onbetrouwbare schakel

In elk geval zitten de aanslepende acties de werkgevers zeer hoog. “Dit zijn geen onschuldige prikacties”, zegt Vanfraechem. “Onze reputatie gaat naar de vaantjes. Ze spelen met de toekomst. Bij grote rederijen zullen ze zich dit herinneren. En dan heb ik het wel over de internationale hoofdkwartieren. Je kan niet ‘een beetje’ betrouwbaar zijn.” Eddy Wouters van de beroepsvereniging van agenturen ASV roept op tot stopzetting van de acties.

Een belangrijke werkgever fulmineert: “Deze resem van conflicten maakt de loodsen in de hele nautische keten totaal onbetrouwbaar. Zij willen blijkbaar geen deel uitmaken van onze havengemeenschap.”

Kritiek op minister

Intussen is er ook kritiek op Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Hij heeft vrijdag aparte gesprekken gepland met vakbonden ACV en VSOA. Gisteren bevestigde het kabinet dat de actievoerende ACOD niet wordt uitgenodigd “omdat de ACOD het akkoord van 4 maart 2016 niet heeft ondertekend”. Sommigen bonden zien in deze aanpak een N-VA-manoeuvre tegen de vakbonden.

Binnenkamers reageren ook haven­topmensen geprikkeld omdat “Weyts vrijdag pas een gaatje lijkt te vinden in zijn agenda. Wel heeft hij de tijd om uit te pakken met de procedures in slachthuizen. De gang van zaken in de haven lijkt hem minder te interesseren.”

ACOD hoopt dat Weyts tot inkeer komt

Inmiddels herhaalt ACOD-afgevaardigde Michel Defer dat zijn vakbond na zes dagen actie inderdaad nog steeds niet is gecontacteerd door Weyts. “Wij gaan dus met onze actie verder en hopen dat hij tot inkeer komt. Alles zal afhangen van het overleg dat Weyts vrijdagnamiddag wél zal hebben met onze collega’s van het VSOA. Wij hopen dat zij toegevingen zoals aanwervingen uit de brand kunnen slepen. Als dat gebeurt kunnen wij zeer snel beslissen om de acties te stoppen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER