Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Harvey Weinstein ook in Los Angeles schuldig bevonden aan verkrachting

Harvey Weinstein.Beeld EPA

De voormalige filmproducer Harvey Weinstein is in Los Angeles schuldig bevonden aan verkrachting en seksuele aanranding van één vrouw. De 70-jarige Weinstein stond terecht voor meerdere gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij was in 2020 in New York al veroordeeld tot 23 jaar cel wegens aanranding en verkrachting.

en

Weinstein moest zich verantwoorden voor zedenmisdrijven bij vier vermeende slachtoffers. Voor slechts één van hen is Weinstein door de jury over de hele lijn schuldig bevonden, na een beraadslaging van twee weken. Voor misdrijven tegen een ander slachtoffer is hij vrijgesproken, in de twee andere gevallen bereikte de jury geen overeenstemming.

Begin volgend jaar zal de rechter een straf uitspreken tegen de voormalige Hollywood-producer van onder meer de films Shakespeare in Love en Pulp Fiction. Voordat Weinstein naar een gevangenis in Californië kan worden overgebracht moet hij nog een lange straf uitzitten in de staat New York. Volgens Amerikaanse media is het daarom waarschijnlijk dat Weinstein, die in slechte gezondheid verkeert, de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengt.

Eind 2017 kreeg Weinstein wereldwijde bekendheid nadat hij door tientallen vrouwen, onder wie wereldberoemde actrices, beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting. Weinstein gebruikte zijn machtspositie in Hollywood om slachtoffers tot stilzwijgen te intimideren. De onthullingen over zijn jarenlange wangedrag leidden tot de #MeToo-beweging.