Radio 2

Wingene en Ruiselede gaan dan toch fuseren

Ruiselede en Wingene nemen een eerste officiële stap om te fuseren. De twee gemeenteraden hebben de intentie om te fuseren bevestigd. Dat is meteen het startschot om een gezamenlijk fusievoorstel uit te werken. Dat zal uiterlijk tegen eind volgend jaar aan de gemeenteraden worden voorgelegd voor de finale goedkeuring.

Ruiselede en Wingene gaan dus door met het plan om te fuseren. In Ruiselede is er echter veel tegenstand. Dat bleek uit het referendum van een maand geleden in de gemeente. 90 procent van de deelnemers aan de volksraadpleging stemde toen tegen het fusieplan. De meeste tegenstanders hebben niets tegen een fusie op zich, maar ze storen zich aan het gebrek aan inspraak bij de beslissing om te fuseren met Wingene.

Spandoeken

Aan het gemeentehuis van Ruiselede stonden er enkele tientallen actievoerders toen de gemeenteraad samenkwam om te beslissen over de principiële goedkeuring voor de fusie.  Bij de actievoerders waren er niet alleen tegenstanders van de fusie maar ook voorstanders. Beide kampen toonden spandoeken.

Radio 2

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden van Ruiselede keurde het fusieplan met Wingene principieel goed. Burgemeester Greet De Roo (RDK): "Ik heb oor voor de tegenstanders van die fusie maar we gaan door met dit traject. Wij gaan Ruiselede blijven. Ik blijf daarop hameren. We beseffen wel dat er meer nood is aan transparantie en participatie. Daarom zetten we de participatie van de inwoners, het middenveld en de medewerkers centraal wanneer we het definitieve fusievoorstel zullen uitwerken.”

Radio 2

De oppositiepartij Respect stemde tegen de principiële fusie met Wingene. Gemeenteraadslid Gilles Verstraete(Respect) richtte zich tot de meerderheid: “Het is jammer dat jullie niet hebben ingezien dat jullie verkeerd gestart zijn. Begin gewoon opnieuw met een propere lei. Luister naar de inwoners." Ook gemeenteraadslid Hannes Gyselbrecht was scherp: "Het is een gemiste kans dat ons gemeentebestuur geen andere fusieopties onderzocht heeft. Enkel een fusie met Wingene ligt op tafel."

Radio 2

Ik ben voor de fusie. Ik wil vrijwillig trouwen. Ik vind Wingene een mooie partij.

Kunstenares Sylvia Konior

Na de vergadering van de gemeenteraad in Ruiselede was er ook bij het talrijke publiek verdeeldheid. Kunstenares Sylvia Konior had speciaal voor de gemeenteraadszitting haar beste trouwkledij aangetrokken. “Ik ben voor de fusie. Ik wil vrijwillig trouwen. Ik vind Wingene een mooie partij. Wanneer we samengaan met Wingene zullen we onze eigenheid behouden. Een huwelijkscontract hoeft voor mij niet, ik vertrouw Wingene volledig. Ik geef me helemaal over. Hopelijk keert de rust nu terug.”

Marc Vandaele, één van de initiatiefnemers van het referendum, blijft strijdvaardig. "Het was een woelige vergadering van de gemeenteraad. Er werd heen en weer geworpen met argumenten, maar er komt niets nieuws bij. De fusie komt nu alsmaar dichter bij. We gaan nu samen zitten en beraden wat we verder gaan doen. We geven zeker niet op. Integendeel.”

Werkgroepen

Ook de gemeenteraad van Wingene zette het licht op groen om door te gaan met de fusie met Ruiselede. Burgemeester Lieven Huys van Wingene (CD&V): "We zullen binnenkort structuren en werkgroepen opzetten. Een consultancybureau zal ons daarbij begeleiden. Die werkgroepen moeten binnen specifieke thema’s op zoek naar de grootste gemene deler tussen Wingene en Ruiselede. Daarna zullen ook de inwoners van beide gemeenten betrokken worden. Ze zullen hun ideeën aan de werkgroepen kunnen geven.”

De burgemeesters van Ruiselede en Wingene hopen dat tegen eind volgend jaar de fusie rond is.

Meest gelezen