Vlak voor het begin van haar proces vluchtte Irmgard Furchner (97) uit haar bejaardenhuis.
Volledig scherm
Vlak voor het begin van haar proces vluchtte Irmgard Furchner (97) uit haar bejaardenhuis. © AFP

97-jarige secretaresse nazikamp schuldig aan moord op meer dan 10.000 gevangenen

De 97-jarige Irmgard Furchner heeft twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als secretaresse werkte voor een Duits concentratiekamp. De rechter heeft haar veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op meer dan 10.000 gevangenen in nazikamp Stutthof.

36 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    1 jaar geleden
    Schandalig, die oude vrouw nu nog vervolgen voor doffe ellende van 80 jaar geleden, die is pure en onversneden wraak.
  • Franky Puystjens

    1 jaar geleden
    Onrustwekkend dat velen hier blijkbaar maar al te graag apologeet spelen voor iemand die wetens en willens medeplichtig was aan de allergruwelijkste massamoord uit de geschiedenis der mensheid. Dat de vrouw ertoe "verplicht was" en "niets anders kon" is overigens absolute onzin! Anderzijds is het wel juist dat vooral de Amerikanen er hebben voor gezorgd dat een aantal nazi-criminelen aan berechting konden ontsnappen, omdat ze hen konden gebruiken tegen de USSR.
  • Peter Schneider

    1 jaar geleden
    ik vindt ook schandalig da wisten ze 20 jaar geleden toch ook en ze is al gestraft met wetende wat je hebt moeten doen ???? Maar had ze keuze toen ???? of anders mocht ze ook gaskamer in . We waren er niet bij dus ??? en ze was secretaresse.
  • Fred Pauwels

    1 jaar geleden
    jongens toch, laat het verleden nu toch eens rusten.....het is lang geleden en de vrouw heeft zeker geen enkele trekker overgehaald of gaskraan opengedraaid....er loopt groter uitschot rond die meer op hun kerfstok hebben....maarja, de nazi's blijven een heikel punt he....zeker voor de huidige wereldverbeteraars. Net hetzelfde als excuses aanbieden voor het Congo-verleden....waarom niet...wij moeten bloeden voor wat het koningshuis en de katholieke kerk hebben uitgevreten...te dom voor woorden!
  • luc verberght

    1 jaar geleden
    Al die slachtoffers wisten ook niet wat hen in de kampen te wachten stonden ,ze waren ook (sommige amper 18) maar hebben ze wel massaal vermoord ,dit kan men toch nooit goed praten. Zij hebben nooit gratie gehad , wij zijn zelf slachtoffer van deze holocaust,grootvader gestorven in Dachau