Nicolas Maeterlinck

Engie verzet zich tegen extra miljardenfactuur voor kerncentrales en eist zelfs geld terug van de overheid

Engie, de uitbater van de kerncentrales, verzet zich tegen een extra miljardenfactuur van de overheid. Hun bijdrage voor het ontmantelen van de kerncentrales zou verhoogd worden tot 3,3 miljard euro, maar dat ziet het bedrijf niet zitten. Tegelijk eisen ze 1,3 miljard euro terug van de Belgische overheid, omdat die te traag zou zijn in het uitstippelen van een concreet beleid om het kernafval te bergen.

De inzet van de discussie is driejaarlijkse evaluatie van de zogenoemde "nucleaire provisies". Dat is een spaarpot waarmee in de toekomst de stopzetting en ontmanteling van de Belgische kerncentrales moet worden betaald. Ook de berging van kernafval moet met dat potje worden betaald. Al is het nog lang niet duidelijk hoeveel geld er effectief gaat nodig zijn.

Momenteel bevat die spaarpot zo’n 14,5 miljard euro. De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) vraagt nu dat die wordt uitgebreid met 3,3 miljard euro, door de lagere interestvoeten en de stijgende kosten voor het opslaan van kernafval. Engie noemt dat bedrag in een persbericht "disproportioneel". Zelf hadden ze 900 miljoen euro voorgesteld. Engie gaat nu een aangepast voorstel indienen.

Het is voor het eerst dat Engie niet akkoord gaat met de driejaarlijkse evaluatie van de CNV. Tegelijk wil het bedrijf ook 1,3 miljard euro terug van de Belgische overheid. Die zou volgens Engie te traag zijn met het uitstippelen van een beleid voor de berging van kernafval en dat zou dan weer leiden tot bijkomende kosten. En daarvoor wil Engie dus een compensatie.

"Vooruitgang" in gesprekken over verlenging kerncentrales

De discussie valt - niet toevallig - midden in de moeizame onderhandelingen tussen Engie en de federale regering om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 te verlengen. De klok tikt, want een mogelijk akkoord daarover zou rond moeten zijn tegen 31 december, over 11 dagen dus.

Volgens Pierre-François Riolacci, adjunct-directeur-generaal bij de Franse energiegroep, is het de bedoeling van Engie om het overleg "constructief" voort te zetten. "We maken vooruitgang na een trage start. Maar er blijven wel nog enkele harde noten te kraken", zei hij in een call voor analisten. "Het is in het belang van beide partijen om tot een akkoord te komen." Of het overleg tegen eind dit jaar iets oplevert, liet hij in het midden.

Meest gelezen