Steeds meer werknemers ruilen eindejaarspremie in voor fiets of vakantiedagen, maar wat zijn de voor- en nadelen? 

Een op de twee werknemers kiest ervoor zijn eindejaarspremie te ruilen voor voordelen als dat wordt aangeboden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een fiets, een gsm of extra vakantiedagen. Dat schrijft Het Nieuwsblad na een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n "cafetariaplan"?

In deze tijden van crisis kunnen we wel stellen dat heel wat mensen dit jaar misschien nog meer dan anders uitkeken naar hun eindejaarspremie. Die kunnen werkgevers uitkeren in de vorm van een dertiende maand, een vast bedrag op basis van je ontvangen loon of een forfaitair bedrag. 

Zo'n eindejaarspremie is onderworpen aan de sociale zekerheidsbijdrage en bedrijfsvoorheffing. Net als het vakantiegeld wordt de eindejaarspremie beschouwd als een uitzonderlijke vergoeding. De bedrijfsvoorheffing die wordt ingehouden, is dan ook een pak hoger. Concreet betekent dat dat de premie zwaarder belast wordt dan het gewone loon.

Cafetariaplan

Er is daarom een forse toename van bedrijven die met het budget voor die eindejaarspremies zogenaamde cafetariaplannen aanbieden. Met een cafetariaplan of een meerkeuzeplan krijgen medewerkers een budget om zelf extralegale voordelen te kiezen, zoals extra vakantiedagen of elektronica. Net zoals je in een cafetaria ook zelf kiest wat je opschept.

Uit een analyse van het HR-dienstenbedrijf Acerta blijkt nu dat een op de twee werknemers die de kans krijgen hun eindejaarspremie om te zetten in een voordeel, daarvoor opteren. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

Voor- en nadelen

De vakbonden zien het systeem liever gaan dan komen. Ondanks het aantrekkelijke aspect ervan, zou zo'n cafetariaplan een invloed hebben op je wettelijke pensioen. "Dat klopt", zegt Ellen Van Grunderbeek van Acerta in "De ochtend" op Radio 1. "Men berekent het wettelijke pensioen, maar ook een ziekte- en werkloosheiduitkering op basis van het verdiende loon. Wie minder verdient, zal het dus later inderdaad voelen."

BELUISTER - "Zo'n systeem laat toe om te flexibiliseren en individualiseren":

Toch is het volgens Van Grunderbeek geen zwart-witverhaal. "Het grote voordeel van zo'n systeem is juist dat je de keuze kunt maken. Je kunt het ene jaar kiezen voor een extralegaal voordeel, het andere jaar voor een uitbetaald loon. Als je één jaar minder verdient, zal dat niet zo'n grote invloed hebben op je pensioen."

"Het is eigenlijk een beetje kiezen tussen lange en korte termijn. Dankzij het omzetsysteem kunnen mensen er bijvoorbeeld voor kiezen te investeren in een elektrische fiets om zo de kinderen af te kunnen zetten op school. Iets wat ze anders misschien niet zouden kunnen. Je kunt bijsturen op basis van je noden. Er is dus geen juist antwoord op wat je het best kiest. Je moet vooral kijken naar je eigen situatie."

Meest gelezen