©  Boumediene Belbachir

Ziekenhuis vraagt aan De Warmste Week om muziek stiller te zetten na klachten van patiënten: “Waren er geen betere locaties in Hasselt te vinden?”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, pal naast de plek waar De Warmste Week deze week gehuisvest is, liggen honderden patiënten te herstellen. Veel rust krijgen ze er voorlopig niet. “Straks komt Regi, dan gaan we lachen. De meesten groen, vrees ik.” De woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat ze snel oplossingen wil voor de geluidsoverlast.

Dirk Jacobs

De patiënten op de afdeling abdominale heelkunde en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie hebben ongewild de hoofdvogel afgeschoten. Zij liggen zowat op het terrein. “De vensters trilden maandagavond, vertelde onze nachtverpleegkundige me”, zegt hoofdverpleegkundige Kim Vanbrabant.

“Ik vind De Warmste Week fantastisch”, zegt Diestenaar Pascal Vandormael, die afgelopen donderdag en vrijdag twee spoedoperaties onderging. “Ik heb net zelfs geprobeerd om de live-uitzending op tv te volgen. Na 10 minuten heb ik het weer moeten uitzetten want dat zorgde voor te veel prikkels.”

Wakker

“Ik heb nog wat last, zoals iedereen hier. Maar het betert stilaan. Alleen is daarvoor ook rust nodig en die krijgen we nu echt niet. Nog eens, ik ben geen zure mens, zeker niet. Maar ik begrijp echt niet waarom dit pal langs een ziekenhuis moet plaatsvinden. Ik denk echt dat er in Hasselt betere locaties te vinden waren. Straks komt Regi, dan gaan we lachen. De meesten groen, vrees ik”, aldus Pascal.

Oordopjes

“We hebben geprobeerd de mensen zo veel mogelijk te helpen”, zegt hoofdverpleegkundige Kim. “Maar je hoorde het volume doorheen de dag almaar toenemen. De afsluitende deejay hoorde ik tot in Kiewit. Toen wist ik dat het ‘prijs’ zou zijn. Al begrijp ik dat de meeste mensen het zonder te zeuren verteerd hebben. Volgens mij zijn de verpleegkundigen rond gegaan met oordopjes, want vanmorgen was de bak, bij ons onthaal, half leeg. En tegelijk is het ook goed dat het om 23.00 uur toch allemaal weer rustiger werd. Zo kon wie wakker lag, hopelijk vanaf nog wat slaap inhalen.”

“Snel oplossingen”

“We willen de volumeknop tijdens de optredens minder luid”, zegt woordvoerder Lieve Ketelslegers van Jessa Ziekenhuis. “We hebben enkele mails ontvangen waarbij ook opmerkingen van mensen die de ziekenhuisomgeving niet zo goed kennen en zo niet tijdig op hun afspraken geraakten. We hebben aan onze artsen en verpleegkundigen gevraagd om daar deze week flexibel mee om te springen. Maar voor de geluidsoverlast willen we snel oplossingen.”

“We zijn op de hoogte van de klacht en we zijn heel bezorgd over de geluidsoverlast die vanuit ziekenhuis te horen zou zijn”, vertelt woordvoerder Jan Sulmont van VRT. “Daarom zijn we momenteel aan het bekijken of we eventueel de afgesproken timing nog strikter kunnen opvolgen. We willen wel benadrukken dat we wettelijk aan alle vereisten voldoen en dat we ook nauwkeurig erop toezien dat dat zo blijft.”

Begrip

Burgemeester Steven Vandeput toont begrip voor de meldingen betreffende geluidsoverlast: “Ik heb de organisatie gevraagd om voor de volgende dagen het volume na te kijken en zich strikt aan het schema te houden. De muziek moet om 22.45 uur stoppen.”

De burgemeester voegt daar wel aan toe dat zo’n groot, uniek maar toch hartverwarmend initiatief naar Hasselt halen, niet zonder hinder kan gebeuren: “Uiteindelijk doen we het om ons solidair te tonen met mensen in kansarmoede en om de 46 Limburgse armoedeorganisaties te steunen. Met meer dan 100 geregistreerde acties in Hasselt alleen doen we het nu al beter dan alle andere gaststeden.”

©  Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER