Themabeeld ©  Shutterstock

Belgisch consumentenvertrouwen herstelt verder dankzij loonindexering en premies

De Belg was in december optimistischer gestemd, al voor de tweede maand op rij, zo blijkt uit de barometer van het consumentenvertrouwen van de Nationale Bank. Het herstel in december lag met 7 punten zelfs hoger dan in november. Het consumentenvertrouwen staat nu opnieuw op het niveau van dit voorjaar, dat weliswaar ruim onder het gemiddelde op lange termijn ligt, zegt de Nationale Bank.

lto
Bron: BELGA

Het herstel wordt onder meer toegeschreven aan (het vooruitzicht op) de loonindexering, de daling van de brandstofprijzen en de energiepremies van de overheid.

Gezinnen zijn in december iets positiever gestemd over de algemene economische vooruitzichten, al voor de derde maand op rij. Ook is er een sterke daling van de vrees om werkloos te worden: het gaat om een eerste daling sinds mei. De Belgische gezinnen zijn ook optimistischer over hun persoonlijke financiële situatie en over het vermogen om te sparen.

Het consumentenvertrouwen noteerde in september en oktober nog op een dieptepunt van -27 punten. Nu staat de indicator op -15 punten. In februari van dit jaar, dus voor de oorlog in Oekraïne, lag de score het hoogste (+1 punt).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer