Drie doden door ontploffing in Russische pijplijn die gas naar Europa voert, beelden tonen vlammenzee

In een Russische gaspijpleiding, die gas voert naar Oekraïne en vervolgens naar Europa, is een ontploffing gemeld. Dat laat de plaatselijke gouverneur weten, berichten Russische media. Via “parallelle leidingen” blijft het Russisch gas stromen, aldus de lokale tak van aardgasbedrijf Gazprom in een mededeling.

gjs
Bron: BELGA

Tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden ontstond een gasvlam, die intussen werd geblust. Bij het incident zijn drie personeelsleden omgekomen, een vierde raakte gewond.

De ontploffing deed zich voor op het deel van de Urengoy-Pomary-Uzhhorodlijn in de autonome republiek Tsjoevasjië. De pijplijn is een van de oudste gasleidingen van Rusland, over Oekraïne, naar Europa.

“Het was nog erger dan het op de beelden lijkt”, zegt Olga Smirnova van de lokale overheid aan RIA Novosti. “In het dorp Jambakhtino kon je niet aan een raam blijven staan: alles was heet. De explosie was ook heel luid. De personeelsleden waren heel bang en zijn gevlucht naar een school en kinderdagverblijf in de buurt.”

Laatste route naar West-Europa

De gasstromen via Oekraïne worden door de markt nauwlettend in de gaten gehouden omdat het de laatste route blijft die Russische brandstof naar West-Europa brengt, nu de betrekkingen door de oorlog van het Kremlin in Oekraïne zijn verslechterd.

De gasprijs in Europa, op de toonaangevende TTF-markt in Amsterdam, noteerde kort een stijging tot 6 procent, maar die winsten werden kort daarop weer uitgewist. Na het statement van Gazprom lag de prijs 1,6 procent lager, op 106,78 euro per megawattuur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer