Wat eet je best (niet) als je sneller wil herstellen van griep? “Deze smaakmaker kan al verschil maken”
Nu we op weg zijn naar een tweede piek in de griepepidemie is het misschien interessant om te weten wat je kan doen om er zo snel mogelijk vanaf te geraken. Voel je je ellendig? Dan zijn er gelukkig enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen sneller te herstellen. En wat eet je best niét als je jezelf niet kiplekker voelt? Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul zet het allemaal op een rijtje.
Samen met de winter staat jammer genoeg ook het griepseizoen weer voor de deur. Het ene na het andere virus doet de ronde, en iedereen kent wel iémand die ziek is. Minder fijn wanneer je net gezellig met iedereen rond de tafel zit tijdens de feestperiode. Als het aan hoogleraar immunologie Huub Savelkoul ligt, eet je in het geval van griep meteen kippensoep als oplossing. “Let op: het is géén vervanging voor medicatie, maar het is wel mogelijk om het ziekteproces ermee te verkorten", meent hij.
“De soep heeft positieve effecten tegen luchtweginfecties.” Niet alleen suggereert wetenschappelijk onderzoek dat kippensoep helpt om die ziekteduur effectief te verkorten, ook in de literatuur blijft het advies opduiken. Zo werd dit onder andere als advies gepresenteerd tijdens de coronapandemie.
Extra oppeppers
Na een dag of drie neemt de koorts vaak af en na een week zijn de ziektesymptomen bij de meesten weg. Is ziek worden dan te voorkomen? Het Voedingscentrum benadrukt naast het belang van voeding alvast het belang van slapen. “Zo is je lichaam gewapend om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden”, aldus woordvoerder Anne Lutgerink.
Heb je nog een oppepper nodig, dan is het een goed idee om je dieet aan te vullen met bladgroenten, geelwortel of een kom groentesoep. “De antioxidanten uit groenten kunnen je klachten doen afremmen”, vertelt Savelkoul. “Ook de smaakmaker knoflook, verwerkt in een lichte maaltijd, doet een duit in het zakje. Alle kleine beetjes helpen.”
Te veel zout en suikers versterken de ontsteking van een virusinfectie. Kies liever voor water en thee.
Heeft wat je drinkt eigenlijk ook invloed op het griepvirus? “Suikerhoudende dranken moet je in ieder geval vermijden”, zegt Savelkoul. “Te veel zout en suikers versterken de ontsteking van een virusinfectie. Kies liever voor water en thee. Een glas vers fruitsap voorziet je van vocht, voedingsvezels en een boost aan vitamine C. Het heeft een ontstekingsremmende werking.”
Vitamine D
En hoe zit het met voedingsupplementen, helpen die voor een betere weerstand? “Vitamine D maak je aan via de huid, maar vanaf oktober staat de zon eigenlijk al te laag.” Savelkoul adviseert dit tekort in pilvorm aan te vullen, in overleg met je huisarts. “Studies tonen aan dat de kans op infecties met griep en zelfs COVID-19 kleiner is wanneer je vitamine D-spiegel op peil is.” Maar ook hiervan kan je geen wonderen verwachten. En je moet op tijd beginnen. “Voor het beste resultaat slik je al vóór september een pilletje van 10 microgram per dag.”
Extra vitamine C-tabletten zijn volgens het Voedingscentrum dan weer niét nodig. “Slimme fabrikanten komen met vitaminepillen die beloven je weerstand te verhogen, maar met een gevarieerd voedingspatroon zit je al goed.” De hoogleraar immunologie is het hiermee eens. “Vitamine C-pillen plas je grotendeels weer uit, maar als je door griep minder eetlust hebt, zijn ze wel een goede vervanger.”
Het virus dood je dus niet met een portie kippensoep, vitaminen of een frisse wandeling, maar je krijgt hem waarschijnlijk wél eerder getackeld.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal