Zuster Juliana en burgemeester Partyka

Laatste Grauwzuster van Tienen, zuster Juliana, verlaat klooster

In Tienen heeft de laatste Grauwzuster het klooster van het Regionaal Ziekenhuis verlaten. Zuster Juliana, die eigenlijk Maria Vandeput heet, is 96 en  verhuist nu naar de Zusters Passionisten in Tienen. "Het afscheid valt me zwaar", zegt ze.

Zuster Juliana trad in 1946 toe tot Grauwzusters in Tienen. Een congregatie die op haar hoogtepunt zo'n 50 zusters telde. De zusters woonden in het klooster van het Regionaal Ziekenhuis en velen van hen werkten ook in het ziekenhuis. Zuster Juliana was er tussen 1956 en 1991 verpleegster in het operatiekwartier. 

"Tijdens de oorlog leverde mijn papa melk aan het RZ Tienen, waar de gewonden verzorgd werden", vertelt de zuster. "Zo kwam ik in contact met het ziekenhuis. Ik wist toen al dat ik mensen wou helpen en tegelijk wilde ik mijn geloof betuigen. Ik kon het allebei door toe te treden tot de Grauwzusters.”

Afscheid

De voorbije jaren moest zuster Juliana afscheid nemen van heel wat zusters. "Helaas heb ik veel zusters naar de hemel zien gaan tot ik alleen overbleef. Dat is me zwaar gevallen. In  2018 trokken enkele Congolese zusters bij mij in, maar zij zijn intussen vertrokken en ik bleef alleen achter. Maar alleen hier blijven kan ik niet, daarom heb ik ervoor gekozen om te verhuizen." 

Blij dat ik nog bij andere zusters kan wonen en het kloosterleven zo verder gaat

Zuster Juliana

Zuster Juliana trekt nu in bij de Zusters Passionisten aan de Aarschotsesteenweg. “Ik ben nog blij dat ik bij andere zusters mag gaan wonen. Zo gaat het kloosterleven toch nog wat verder.” 

Klooster

Wat er nu met het klooster en de kapel zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Ik hoop alleszins dat de kapel goed bewaard blijft en dat er nog vieringen kunnen gebeuren. Ontelbare uren heb ik hier gezeten", besluit zuster Juliana. 

Meest gelezen