Vlaamse regering strijdt mee tegen kansarmoede: 1,3 miljoen euro subsidies voor buurtproject Samen op straat en 300.000 euro voor De Warmste Week

De Vlaamse overheid trekt 1.351.900 euro uit om het project Samen op straat van Saamo uit te rollen naar Brussel, Gent, Vilvoorde en Willebroek. Saamo is een organisatie die een stem geeft aan mensen die worden uitgesloten en biedt via Samen op straat de kans aan jongeren om hun talenten en vaardigheden aan te scherpen zodat ze kunnen bijdragen aan de samenleving in hun wijk. De Vlaamse regering doneert ook 300.000 euro voor de 270 projecten van De Warmste Week.

Jongeren die klein wonen, brengen vaak veel tijd door op straten en pleinen in de buurt, maar hun aanwezigheid daar wordt door buurtbewoners vaak als overlast beschouwd. De medewerkers van Samen op straat trekken naar die pleintjes om er aan de slag te gaan met jongeren die geen aansluiting vinden bij jeugdwerk, opleidingen of jobs. Ze vertrekken vanuit de noden en behoeften van de jongeren en helpen hen hun talenten in te zetten in de wijk om op die manier bruggen te bouwen of te herstellen.

Op dit moment zijn de opbouwwerkers van Samen op straat actief in dichtbevolkte wijken in Antwerpen (Borgerhout, Antwerpen-Kiel en Antwerpen-Noord), maar vanaf 2023 rolt SAAMO het project ook uit in wijken in Brussel, Vilvoorde, Willebroek en Gent. De organisatie kan daarbij rekenen op middelen van de Vlaamse overheid: minister van armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) voorziet namelijk 1.351.900 euro voor de uitrol van het project.

BEKIJK - Minister Dalle vertelt in Het Warmste Huis in Hasselt waarom de Vlaamse regering bijkomend investeert in het project Samen op straat:

Videospeler inladen...

Buurtvrijwilligers leiden feestvreugde in goede banen tijdens WK voetbal

"Samen op straat werkt met buurtvrijwilligers", vertelt Heidi Zwaenepoel, communicatiemedewerker bij Saamo. "Dat zijn volwassenen die in de buurt zijn opgegroeid of toch een zekere affiniteit hebben met de buurt. Ze wandelen rond op de pleinen en in de straten van de wijk en functioneren als het ware als een grote broer voor de jongeren, maar zijn ook de brugfiguren tussen die jongeren en lokale organisaties en de stad."

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Qatar verschenen de Antwerpse buurtvrijwilligers verschillende keren in de nationale media toen ze mee de straat op trokken met feestvierende jongeren om de voetbalvreugde in goede banen te leiden.

BEKIJK - VRT NWS-journalist Tijs Neirynck sprak tijdens het WK voetbal met Antwerpse vrijwilligers van Samen op straat:

Videospeler inladen...

"Samen op Straat is een schoolvoorbeeld van goed opbouwwerk", zegt minister Dalle. "Het project maakt het verschil voor jongeren van wie de talenten vaak niet gezien worden en in wijken die vaak eerder negatief in beeld komen. Door een beroep te doen op de talenten van die jongeren en hun verbondenheid met hun wijk en door samen te werken met buurtvrijwilligers, ontstaat iets zeer mooi."

"Het is belangrijk dat goede praktijken ook op andere plaatsen uitgerold kunnen worden. Daarom ben ik erg blij 1,35 miljoen euro te kunnen investeren om dit ook in Vilvoorde, Willebroek, Anderlecht en Gent te realiseren." 

Vlaamse regering doneert 300.000 euro aan De Warmste Week

De Vlaamse regering heeft dit jaar ook 300.000 euro vrijgemaakt om alle 270 projecten van De Warmste week te steunen. Ministers Lydia Peeters (Open VLD) en Jo Brouns (CD&V) zakten persoonlijk af naar Het Warmste Huis in Hasselt om het bedrag bekend te maken, minister-president Jan Jambon (N-VA) kon er niet fysiek bijzijn omdat hij dit weekend zijn enkel brak. Hij benadrukte via videoconferentie wel hoe belangrijk de strijd tegen kansarmoede is voor de Vlaamse regering.

BEKIJK - "De Vlaamse regering draagt De Warmste Week een warm hart toe", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

In 2019 - de laatste volwaardige editie van De Warmste Week voor de coronacrisis - schonk de Vlaamse regering nog 450.000 euro aan de goede doelen van de solidariteitsactie, maar de regering zakte toen niet zelf af naar het evenement om de cheque te overhandigen. Reden daarvoor was wellicht de aanzwellende kritiek op "strooien met belastinggeld". De regering zou beter structureel steun voorzien, in plaats van met cheques te zwaaien, klonk het vanuit verschillende hoeken.

"Kritiek zal er altijd zijn", zegt de woordvoerder van minister-president Jan Jambon. "Ook deze keer zal 300.000 euro voor de ene te weinig zijn en voor de andere te veel. De regering probeert steeds het totaalplaatje te bekijken en op basis daarvan een goede afweging te maken."

We hopen dat deze cheque van 300.000 euro ook anderen zal aanmoedigen om De Warmste Week te steunen

Woordvoerder minister-president Jan Jambon

"In dat totaalplaatje zaten de laatste jaren tijdens de corona- en energiecrisis al heel wat structurele en crisismaatregelen, zoals een verhoging van de kinderbijslag en de Vlaamse energiepremie. Dat waren trouwens maatregelen die gericht waren op mensen die die steun het beste kunnen gebruiken en die visie zal de regering de komende jaren ook doortrekken."

"Verder wil de Vlaamse regering de komende jaren nog meer mensen aan het werk krijgen, want dat is de beste manier om armoede te bestrijden. Maar de regering vindt het ook belangrijk om via De Warmste Week haar steentje bij te dragen in de strijd tegen kansarmoede. We hopen dat deze cheque van 300.000 euro ook anderen zal aanmoedigen om De Warmste Week te steunen."

Meest gelezen