Asielzoekers in kraakpand in Schaarbeek: "We willen alleen maar bescherming van de regering"

De asielzoekers in het kraakpand in Schaarbeek vragen de overheid om veiligheidsmaatregelen. In het voormalige kantoorgebouw huizen nu zo’n 800 mensen uit verschillende landen. Niet alleen de hygiënische condities zijn ondermaats, ook de veiligheidssituatie is een probleem. De overgrote meerderheid in het gebouw zijn asielzoekers voor wie geen plaats is in een opvangcentrum van Fedasil.

800 mensen die bij gebrek aan degelijke opvang huizen in een verlaten kantoorgebouw. Op de geur van urine en hier en daar plassen in de gangen na oogt alles relatief schoon. Opvallend: de meeste klachten gaan over veiligheid. "We zijn hier met verschillende culturen en godsdiensten bijeen", legt een Afrikaanse asielzoeker uit, die zijn naam liever niet bekendmaakt. "Mochten we meer veiligheid hebben, zou dat prima zijn. Iedereen zou zich dan veilig voelen."

We willen gewoon meer veiligheid

"We willen gewoon meer veiligheid", beaamt Khalid, een asielzoeker uit Afghanistan. "Het is niet veilig. Er zijn mensen (buitenstaanders, red.) die drugs en alcohol gebruiken en hier ’s nachts komen vechten. Wij hebben iemand hier aan de toegangspoort staan, maar die zien ze niet staan."

Samen met enkele medestanders zorgt Khalid ervoor dat het gebouw zo schoon mogelijk blijft. Dat is belangrijk om te voorkomen dat mensen ziek worden, zegt hij. De voorbije twee dagen heeft Artsen zonder Grenzen hier trouwens een 250-tal mensen gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio. Toch is de hygiëne er problematisch: er zijn maar twee toiletten en twee douches per verdieping. Afval wordt noodgedwongen opgestapeld op een binnenkoer en van vuilnisophaling is geen sprake.

"We willen alleen maar bescherming van de regering", zegt Khalid. Artsen zonder Grenzen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen schatten het tekort aan plaatsen in de gewone asielopvang op 2.000.

Meest gelezen