Image supplied by Capital Pictures

Onderzoek met stuntlui en sensoren van regisseur James Cameron moet voor eens en altijd bewijzen: Jack had "Titanic"-ramp niet kunnen overleven

Jack, het personage van Leonardo DiCaprio in "Titanic", had de nagespeelde scheepsramp niet kunnen overleven door mee met Rose op een houten deur te klimmen. Dat moet forensisch onderzoek van regisseur James Cameron voor eens en altijd bewijzen, naar aanleiding van de 25e verjaardag van de film.

Het is een van de bekendste filmscènes wereldwijd. De Titanic is ten onder gegaan, maar Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) kan de ramp overleven omdat ze op een houten deur drijft. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) offert zich op en blijft in het ijskoude water tegen haar praten, tot hij bevriest en verdrinkt. Wat volgt is een 25 jaar lange discussie over de vraag of Jack mee op de deur had gepast en de ramp had kunnen overleven.

Ter ere van de 25e verjaardag van de film besluit regisseur James Cameron het debat stil te leggen. "We hebben een grondige forensische analyse gedaan met een onderkoelingsexpert die de deur uit de film heeft nagemaakt", vertelt Cameron aan de Canadese krant Toronto Sun. "Twee stuntpersonen met exact hetzelfde lichaamsgewicht als Jack en Rose kregen sensoren op heel hun lichaam. We staken hen in ijskoud water en testten verschillende overlevingsmethodes. Het antwoord is simpel: "Nee, er kon maar een iemand overleven.""

Op Valentijnsdag in februari, wanneer de geremasterde "Titanic" uitkomt voor de 25e verjaardag, zal National Geographic tegelijk een speciale aflevering uitzenden die de studie toont.

"Liefde, opoffering en sterfelijkheid"

Ook de Britse actrice Kate Winslet spreekt zich nu uit over de prangende vraag. In een interview met filmjournalist Josh Horowitz geeft ze toe dat ze niet gelooft dat Jack en Rose het samen hadden overleefd op de deur. "Hij paste mee op de deur, maar we hadden zeker niet blijven drijven."

Toch blijft Cameron duidelijk maken dat de film niet draait rond natuurkundige juistheden. "Jack moest dood, zo simpel is het. Het is zoals bij Romeo en Julia: de film gaat over liefde, opoffering en sterfelijkheid. Als ik dat wou, had ik de deur groter kunnen maken."

BEKIJK - James Cameron deed studie die bewijst dat Jack de "Titanic"-ramp niet had kunnen overleven

Meest gelezen