Corona, RSV én griep zijn in opmars: zo kan je jezelf en je familie beschermen tijdens de feestdagen

Zowat alle coronacijfers zitten weer in stijgende lijn, in de aanloop naar de feestdagen. Daarnaast zijn RSV en de griep ook aan een opmars bezig. Volgens viroloog Steven Van Gucht hoeven we ons echter geen al te grote zorgen maken en kunnen we gezellig Kerstmis en Nieuwjaar vieren. Al geeft hij wel een aantal kleine tips voor om gezellig maar veilig te vieren.

1. De cijfers stijgen weer: moeten we ons zorgen maken?

Na de twee vermaledijde coronajaren gaan we nu voor het eerst een winter (be)leven mét het virus. En zoals vooraf voorspeld werd - want door het winterse weer zitten we met zijn allen weer meer binnen - zijn de coronacurves weer aan het klimmen. Zo is te zien op het online coronadashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Terwijl het aantal bevestigde coronabesmettingen maar licht gestegen is, is het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week fors gestegen: met 27 procent. Concreet betekent dat dat de afgelopen week gemiddeld 126 covidpatiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. In totaal liggen nu bijna 2.000 mensen met covid in het ziekenhuis.

Moeten we ons nu zorgen maken, in de aanloop naar de eindejaarsfeesten? Niet meteen als je in goede gezondheid verkeert, stelt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht gerust.

“Er zijn relatief weinig mensen die in het ziekenhuis belanden”, duidt hij de cijfers. “Er zijn ook heel weinig mensen die op intensieve zorg belanden”, weet hij. Op dit moment liggen er 81 covidpatiënten op intensieve. Ter vergelijking: op het absolute piekmoment, in november 2020, waren dat er maar liefst 1.474.

BEKIJK - Mensen met een zwakke gezondheid letten de komende tijd beter wel nog op, raadt Steven Van Gucht aan:

Videospeler inladen...

2. Ook RSV en griep zijn in opgang: hoe komt dat?

Naast het coronavirus zijn de laatste weken ook RSV - bij kinderen - en griep - bij volwassenen - aan een opmars bezig. 

Op zich is dat heel normaal in deze periode van het jaar, zegt Steven Van Gucht. Alleen is daar nu het coronavirus bij gekomen, als derde belangrijk virus dat ziekte kan veroorzaken. 

BEKIJK - Voor de coronapandemie uitbrak, konden de ziekenhuizen het rond deze periode van het jaar ook al lastig krijgen, door RSV en griep, merkt Steven Van Gucht op. Nu komt daar dus een derde ziekmaker bij:

Videospeler inladen...

3. Is onze immuniteit verzwakt na twee coronajaren?

Verschillende ziekenhuizen zeggen dat ze dit jaar een ongezien aantal patiënten zien met aandoening van de luchtwegen. Toch tonen de cijfers volgens viroloog Steven Van Gucht geen piek die hoger is dan normaal in gewone novembermaanden. 

BEKIJK - Wel is er tijdens de coronajaren minder RSV geweest waardoor de ziekte nu misschien ernstiger voorkomt, zegt Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Als er nu meer ademhalingsziekten zijn dan de voorbije twee jaren, betekent dit dat onze immuniteit de afgelopen twee jaren dan verzwakt is door de coronamaatregelen, die ons ook tegen andere ziektes beschermden? 

Volgens Steven Van Gucht is er met ons immuunsysteem niets bijzonders aan de hand op dit moment. “Dat is nog altijd perfect in staat om te reageren wanneer we besmet worden met een of ander virus of een bacterie.”

De coronamaatregelen hebben onze immuniteit op zich niet aangetast.

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano)

“De coronamaatregelen, zoals de mondmaskers, hebben onze immuniteit op zich niet aangetast. Wel zijn we de afgelopen twee jaren minder blootgesteld aan het griepvirus of RSV”, legt Van Gucht uit. 

Daardoor heeft ons afweersysteem geen boost gekregen, waardoor meer mensen nu vatbaar zijn voor een nieuwe besmetting. Van Gucht verwacht echter dat dit de volgende winter weer zal normaliseren.

4. Moeten we ergens op letten tijdens de feestdagen?

De aanwezigheid van de verschillende virussen mag ons zeker niet meer afschrikken om gezellig Kerstmis en Nieuwjaar te vieren, stelt Steven Van Gucht ten slotte gerust. “Het is belangrijk dat we elkaar zien, zeker tijdens deze donkere dagen.”

Hij merkt wel op dat we nog altijd een aantal best een aantal voorzorgsmaatregelen als er op een feest gasten met een zwakke gezondheid aanwezig zijn. “Meestal weten we perfect wie dat zijn.”

Zeg gerust dat je wat keelpijn hebt of niet 100 procent bent.

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano)

Concreet adviseert de viroloog om voldoende verse lucht in de ruimte te voorzien. “Dat kan door ramen en deuren op een kier te zetten of af en toe eens goed te verluchten, zodat er niet te veel ziekteverwekkers in de lucht komen.”

En wie zich zelf ziek voelt, wordt aangeraden om beter thuis te blijven. Ga je toch ziek naar een feest, dan kan je nog altijd een mondmasker dragen of voldoende afstand houden van anderen van mensen met een kwetsbare gezondheid. “Zeg ook gerust dat je wat keelpijn hebt of niet 100 procent bent en dat het beter is om wat uit je buurt te blijven en geen kus te geven.”

BEKIJK - De concrete feestadviezen van Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen