Verpleegkundige wint Scriptieprijs met app die levens kan redden door betere communicatie tussen ziekenhuis en ziekenwagens

Verpleegkundige Hellen Tielemans uit Diest heeft de Vlaamse Scriptieprijs 2022 gewonnen met een app die ze ontwikkeld heeft die de communicatie tussen het ziekenhuis en de ambulanciers verbetert. Met die app kunnen mensenlevens gered worden omdat cruciale informatie over de patiënt er vlotter en correct mee doorgestuurd kan worden. 

Het eerste uur na een ongeval wordt het "gouden uur" genoemd. Wanneer hulpdiensten dan goed handelen, is de kans op overleven voor de patiënt het grootst. Helaas wordt dat uur, waarin vaak heel veel moet gebeuren, niet altijd ten volle benut. 

Vooral de communicatie tussen ziekenwagen en ziekenhuis kan nog een pak beter, merkte Hellen Tielemans op toen ze een training volgde als ambulancier. "Als ambulancier moet je snelle en juiste beslissingen nemen om een leven te redden. Daarbij komt ook nog de grote administratieve verantwoordelijkheid van het verzamelen en doorspelen van gegevens van de patiënt."

Ziekenwagens komen bijvoorbeeld vaak onaangekondigd aan bij het ziekenhuis, dat niet voorbereid is op de komst van de patiënt. Ambulanciers hebben dan meestal geen tijd om alle patiëntengegevens door te geven. "Wanneer elke seconde telt, is dat uiteraard van cruciaal belang." 

"Digitale ondersteuning is essentieel"

Enter: de app van Tielemans. Ze ontwikkelde die als onderdeel van haar eindwerk "Time is (t)issue" aan de Thomas More Hogeschool omdat ze niet alleen de problemen in kaart wilde brengen, maar ook op zoek wilde gaan naar een oplossing. Ambulanciers zouden enkel de patiëntengegevens in de app moeten ingeven, die ze dan automatisch naar het ziekenhuis stuurt. Alle gegevens kunnen daarna ook doorgestuurd worden naar het dossier van de patiënt. 

Die digitale ondersteuning is essentieel, zegt Tielemans. "Als ambulanciers gegevens uit hun hoofd doorgeven is slechts 33% van de gegevens correct. Met digitale ondersteuningsmiddelen wordt dit liefst 99%."

BEKIJK - Hellen Tielemans licht haar project toe:

Prototype van app is al klaar

Tielemans startte al haar eigen bedrijf op om haar app op de markt te brengen. Op dit moment is het prototype klaar. Ze hoopt binnen een jaar een versie af te werken waarmee ambulanciers in de praktijk al aan de slag kunnen gaan.

"De oplossing die verpleegkundige Hellen Tielemans aanreikt, is een mooi voorbeeld van heel wat sterke en inspirerende innovaties in de zorgsector", zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Jo Brouns (CD&V). "Innovaties die écht een grote impact hebben op het welzijn van zorgbehoevende patiënten." Tielemans ontvangt een trofee en een cheque van 2.500 euro.

Meest gelezen