Amerikaanse media speculeren over bezoek van Oekraïense president Zelenski aan Washington

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou plannen hebben om morgen, woensdag, een bezoek te brengen aan Washington. Dat melden verschillende Amerikaanse media, die speculeren op een ontmoeting met president Joe Biden en een toespraak in het Congres in de Amerikaanse hoofdstad. Het zou de eerste keer zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne dat Zelenski zijn land verlaat.

Sinds het Russische leger op 24 februari Oekraïne binnenviel is de Oekraïense president altijd in zijn land gebleven. Maar Amerikaanse media, waaronder nieuwszender CNN, pakken nu dus uit met het nieuws dat Zelenski plannen zou hebben om een verrassingsbezoek te brengen aan de Verenigde Staten, om er in het Witte Huis te praten met president Joe Biden. Dat zou dan precies 300 dagen na de inval zijn.

CNN voegt eraan toe dat het nog niet helemaal rond zou zijn en dat de plannen om veiligheidsredenen stil zouden worden gehouden.

Het bezoek van Zelenski zou samenvallen met een debat in het Amerikaanse Congres over extra steun aan Oekraïne. Volgens de nieuwsmedia Punchbowl News, Axios en Bloomberg zou Zelenski ook naar het Capitool gaan om er een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bij te wonen.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, heeft de volksvertegenwoordigers alvast in een brief opgeroepen om fysiek aanwezig te zijn voor een heel speciale zitting, met een "heel speciale focus op democratie". 

Luchtafweer

CNN bracht eerder ook al dat de VS mogelijk Patriot-luchtafweersystemen naar Oekraïne wil sturen; alleen de minister van Defensie en president Biden zouden nog hun handtekening onder het plan moeten zetten. 

BEKIJK - Waarom willen de Oekraïners zo graag de Amerikaanse Patriot-luchtafweer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen