©  via REUTERS

Eerste buitenlandse reis sinds begin oorlog: Zelensky onderweg naar VS

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky maakt woensdag tot ieders verrassing voor het eerst sinds het begin van de oorlog in zijn land - eind februari - een buitenlandse reis. Die brengt hem naar Washington, waar hij het Amerikaanse Congres persoonlijk zal toespreken.

gjs
Bron: BELGA

LEES OOK. Zelensky brengt onverwacht bezoek aan “heetste punt van frontlinie” en deelt eretekens uit aan Oekraïense soldaten

Zelensky zal in het Witte Huis ontvangen worden door president Joe Biden voordat hij het Amerikaanse Congres toespreekt. Naar aanleiding van het bezoek zal Biden woensdag officieel aankondigen dat de Verenigde Staten het Patriot-luchtafweer zal leveren aan Oekraïne ter verdediging tegen Russische luchtaanvallen.

Het bezoek bevestigt dat de VS Oekraïne zullen steunen “zolang het nodig is”, zegt woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis in een persbericht.

Op 1 september 2021 werd Zelensky al in het Oval Office ontvangen door Biden, die beloofde hem te steunen tegen Rusland. Nu ontmoeten beide mannen elkaar voor het eerst opnieuw in levenden lijve, Zelensky als wereldberoemde oorlogspresident en Biden als opperbevelhebber van het westerse antwoord op Rusland.

Tijdens zijn reis, die slechts enkele uren zal duren, zal de Oekraïense president eerst een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president in het Witte Huis, gevolgd door een persconferentie, zei een hoge Amerikaanse functionaris tijdens een interview met journalisten.

Nieuw hulppakket

Volgens de bron, die anoniem wilde blijven, zal de Amerikaanse regering voor de gelegenheid een nieuw hulppakket van bijna 2 miljard dollar voor Oekraïne bekendmaken, met onder meer een Patriot-luchtverdedigingssyteem. De aankondiging van het sturen van dit vlaggenschip van de Amerikaanse militaire technologie, waar Kyiv al lang om vraagt, zal ongetwijfeld een reactie uitlokken van Rusland. Zelensky zal het volledige Congres, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, toespreken.

De Amerikaanse parlementsleden staan op het punt om te stemmen over een omvangrijk nieuw steunpakket voor Oekraïne van bijna 45 miljard dollar. De hoge functionaris van de VS zei dat het bezoek was besproken in een telefoongesprek tussen beiden van 11 december en zondag was bevestigd.

De VS, veruit de grootste donor aan Kyiv, heeft volgens schattingen van experts bijna 50 miljard dollar aan hulp verstrekt aan het door oorlog verscheurde land, waaronder 20 miljard dollar aan wapens en militaire ondersteuning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER