Een leeg metrostation in Shanghai
CFOTO

Leven in Chinese stad Shanghai valt stil door coronabesmettingen, WHO "zeer ongerust" over situatie in China

De stijgende coronabesmettingen in China worden steeds meer zichtbaar in het straatbeeld. "Je ziet alles instorten: het is ontzettend stil, er is bijna niemand meer op straat", getuigt Bas Kreukniet, directeur bij een technologiebedrijf in Shanghai. "In mijn bedrijf is intussen bijna de helft van het personeel afwezig. Het is momenteel heel dramatisch en moeilijk." De topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, zegt "zeer ongerust" te zijn over de huidige coronabesmettingen in China.

Begin december maakte de Chinese regering een stevige ommezwaai in haar coronabeleid: na drie jaar lang streng de teugels in handen te houden, werden zo goed als alle maatregelen gelost. En dat is te merken in de cijfers. Ook al beweert China dat er niet veel aan de hand is, het leven lijkt er steeds meer stil te vallen.

Dat merkt ook Bas Kreukniet, directeur bij technologiebedrijf NTS Mechatronics in Shanghai en sinds afgelopen nacht zelf besmet met het coronavirus. "Het is alsof er een lockdown aan de gang is. Het is ontzettend stil geworden, er is niemand meer op straat. Zelfs de honderden koeriertjes die aan de lopende band boodschappen rondbrengen, zijn er niet meer", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Zijn eigen bedrijf draait momenteel op de helft van de capaciteit: bijna de helft van het personeel is afwezig. "Ofwel zijn ze zelf ziek, ofwel moeten ze voor een zieke huisgenoot zorgen. Het is heel dramatisch en moeilijk op dit moment." Hoewel testen niet meer verplicht is in het land, roept Kreukniet zijn werknemers op om voorzichtig te zijn. "Als iemand 's ochtends positief test, roepen we op om niet naar het werk te komen en bewust anderen te besmetten."

Beluister hier het volledige gesprek met Bas Kreukniet in "De ochtend":

"Geen overvolle ziekenhuizen"

Een vertaling naar overvolle ziekenhuizen blijft volgens Kreukniet voorlopig uit. "Ik woon recht tegenover een ziekenhuis, maar hier staan geen rijen. We worden met z'n allen besmet, maar gelukkig niet zo heel erg ziek." Grote paniek blijft dan ook uit. "Mensen zijn gelaten. 'Het moet maar gebeuren', redeneren ze. Ze vertrouwen erop dat na deze golf alles weer normaal wordt. In tussentijd proberen ze goed voor zichzelf te zorgen. Kritiek heeft weinig zin."

Kreukniet vermoedt dat de Chinese regering voor Chinees Nieuwjaar, dat in 2023 op zondag 22 januari wordt gevierd, het ergste achter de rug wil hebben. "Tegen eind dit jaar zouden de besmettingen beduidend minder moeten worden, dus tegen Chinees Nieuwjaar zou de piek voorbij moeten zijn."

WHO "zeer ongerust" over COVID-19-situatie in China

"De WHO is enorm begaan met de evolutie van de situatie in China", zei WHO-topman Tedros op een persconferentie. "Voordat we een volledige evaluatie kunnen doen over de risico's, heeft de WHO meer gedetailleerde informatie nodig over de ernst van de ziektes, het aantal ziekenhuisopnames en de noden die er zijn op vlak van aanlevering van units voor het toebrengen van intensieve medische zorgen."

Prognoses suggereren dat China volgend jaar een besmettingsexplosie en meer dan een miljoen coronadoden zou kunnen meemaken. "Wij roepen China op om data te delen en onderzoek te voeren naar de besmettingen zodat we beter kunnen begrijpen wat daar juist aan de hand is", klonk het nog.

Onduidelijke cijfers over aantal slachtoffers

Hoeveel besmettingen en slachtoffers er zijn in de op één na grootste economie ter wereld, is onduidelijk. Er waren recent berichten over mensen die niet konden worden behandeld en crematoria en uitvaartcentra die overuren draaien vanwege de talrijke sterfgevallen. Daarvan is niet veel te zien in de officiële cijfers, die aangeven dat deze maand niet meer dan tien personen aan COVID-19 zijn overleden.

Meest gelezen