Vlaams expertenteam rukt uit na zware ongevallen om verkeerssituatie veiliger te maken

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) stuurt een team van onafhankelijke experten uit na zware of dodelijke ongevallen om te onderzoeken hoe de verkeerssituatie er snel veiliger kan worden. "We willen voorkomen dat er meer ongevallen gebeuren." Een kruispunt in Gent is als eerste aan de beurt. 

Binnenkort komt een team van experten langs aan de Dampoort in Gent na een reeks ongevallen én buurtprotest. “De experten zullen er in kaart brengen waar er op een snelle manier maatregelen genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid te verhogen. Het kan gaan om snelheidsverlagingen, extra verlichting of zelfs lokale sensibiliseringsacties.” Peeters wil het team altijd inzetten na zware of dodelijke ongevallen. 

Wie zijn de experten?

Het team experten kan bestaan uit mensen van het Agentschap Wegen en Verkeer, een verkeerspsycholoog, een onafhankelijke verkeersveiligheidsexpert en zelfs politie of parket. Ze maken samen een inschatting en formuleren aanbevelingen over wat beter kan. "We zetten in op enkele 'quick wins' om de veiligheid op korte termijn te verhogen." 

Wanneer rukken ze uit?

Minister Peeters geeft Gent als eerste locatie, maar benadrukt dat het team klaarstaat om ook op andere plaatsen in Vlaanderen snel ter plaatse te komen. "De experten zullen ad hoc uitrukken naar locaties waar een zwaar ongeval gebeurt." Peeters geeft ook aan dat ze signalen van actiecomités vaker ter harte wil nemen. "Het team kan ook proactief optreden als we op het kabinet signalen opvangen dat buurtbewoners zich zorgen maken."

De aankondiging van het nieuwe team komt er enkele weken na overleg tussen Gentse buurtbewoners met minister Peeters over de situatie aan de Dampoort. Vlaanderen beloofde toen al een lokale zone 30. Het lijkt er nu op dat het team van experten zal bekijken of ook andere maatregelen er nodig zijn. 

Meest gelezen