Thibaut Durand / Hans Lucas

Europese gasprijs zakt onder de 100 euro

De Europese gasprijs duikt onder de kaap van 100 euro per megawattuur door het warmere weer in Europa, waardoor de energievraag afneemt. Ook het Europees akkoord over het prijsplafond van 180 euro voor aardgas drukt de prijzen. Die werd maandag aangekondigd en zal ten vroegste gelden vanaf 15 februari. 

Op de belangrijkste Europese gasbeurs, de TTF, daalde de gasprijs even na opening onder de 100 euro per megawattuur (MWh). De laagste stand was 96,324 euro rond 9 uur. Even voor 10 uur ging de gasprijs boven de 100 euro, om er vervolgens weer onder te duiken. Na 12.30 uur dook de prijs weer onder de 99 euro.

Het is al van juni geleden - op twee korte dipjes op 24 oktober en 11 november na - dat de aardgasprijzen onder de grens van 100 euro doken. De grens is ver verwijderd van het absolute record uit augustus, toen de prijs nog boven de 340 euro piekte.  

GRAFIEK: Het verloop van de gasprijs het afgelopen jaar, tot gisteravond:

Warmer weer en Europees prijsplafond

De gasprijs zakt dankzij de milde decembertemperaturen in grote delen van Europa deze week. Door het onverwachte warmere weer neemt de vraag naar verwarming af en blijft de gasvoorraad stabiel.

Ook het akkoord over een prijsplafond voor aardgas dat de Europese ministers van Energie maandag bereikten, drukt de prijzen. 

Zij beslisten dat het mechanisme in werking treedt als de groothandelsprijs voor aardgas minstens drie dagen boven de 180 euro per megawattuur stijgt en meer dan 35 euro boven de internationale LNG-prijs uitkomt. Het dynamisch prijsplafond geldt ten vroegste vanaf 15 februari.

Meest gelezen