Koppel uit Boom verkoopt appartement voor dure ooroperatie zoon (6) in Amerika, specialisten zeggen dat er in België ook veel kan 

Een koppel uit Boom gaat zijn appartement verkopen om een ooroperatie in Amerika te financieren voor hun zoon die maar met één oor en gehoorgang geboren is. Dat meldt Gazet van Antwerpen en Radio2 sprak met de ouders. Specialisten van het UZA benadrukken -los van dit dossier- dat kinderen in die situatie ook bij ons geholpen kunnen worden.

"Ons zoontje Ian is geboren met slechts één oor en hij heeft aan de andere kant ook geen gehoorgang", zegt een emotionele vader Yannick Bunneghem op Radio2 in Antwerpen. "Wij willen dat hij een normaal leven kan leiden en langs twee kanten kan horen. Wij zijn langs verschillende ziekenhuizen in België, Nederland en de rest van Europa gegaan. Telkens horen we hetzelfde: een cosmetische ingreep kan en wordt terugbetaald. Dat wil zeggen de oorschelp recreëren met kraakbeen maar zonder extra gehoorgang."

In België kunnen we iemand ook zonder een nieuwe gehoorgang met een stereogevoel laten horen
professor Olivier Vanderveken, diensthoofd NKO in het UZA

Om die reden zoekt het koppel zijn heil in de Verenigde Staten. Daar hebben ze een arts gevonden die het oor en de gehoorgang kan creëren voor 100.000 euro. Het gezin heeft zo'n 39.000 euro opgehaald met verschillende benefietacties maar dat is te weinig. Daarom heeft het koppel nu zijn appartement te koop gezet. "Vrienden doen alsnog crowdfundings in de hoop dat het niet zo ver moet komen", aldus vader Yannick.

Volgens de ouders gaat het mentaal niet goed met hun zoon. "De school doet alles wat ze kunnen maar Ian heeft steeds meer ondersteuning en logopedie nodig. Hij heeft schrik om gepest te worden en gaat daarom niet graag meer naar school."

Zonder gehoorgang toch in stereo horen?

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is het expertisecentrum in België als het gaat over gehooroperaties. "Los van dit specifieke dossier, is mijn eerste aanvoelen dat het niet correct is dat we in België, en bij uitbreiding in heel Europa, niet dezelfde hulp kunnen bieden als in Amerika", zegt professor Olivier Vanderveken, diensthoofd NKO van het UZA aan Radio2 in Antwerpen.

Vanderveken benadrukt dat patiënten zoals Ian ook zonder een nieuwe gehoorgang met een stereogevoel kunnen horen. "Staar je niet blind op die nieuwe gehoorgang. Het is veel belangrijker om te zien wat er onder de schedel aanwezig is op het vlak van zenuwbanen en het slakkenhuis. We kunnen na een oorreconstructie werken via botgeleiding om het geluid naar het goedwerkende oor aan de andere kant te geleiden. Als er in extremere gevallen zelfs geen slakkenhuis is, kunnen we ook een implantaat plaatsen op de hersenstam op de plek waar de vertakking van het gehoor zit. Dat doen we hier bij ons in België. We werken daarvoor zelfs samen met specalisten van hét Londense kinderziekenhuis bij uitstek."

Vanderveken beklemtoont dat hij puur vanuit de medische wetenschap spreekt. "Ik moet abstractie maken van de wensen van de patiënt. Iedereen heeft het recht om zelf een centrum en een behandeling te kiezen, waar ook ter wereld." 

Meest gelezen