Gambakweker Eric De Muylder op een watertank. Door de hoge energieprijzen moesten de temperaturen omlaag, met als gevolg dat de helft van zijn gamba's het niet overleefden.
Volledig scherm
PREMIUM
Gambakweker Eric De Muylder op een watertank. Door de hoge energieprijzen moesten de temperaturen omlaag, met als gevolg dat de helft van zijn gamba's het niet overleefden. © Tom Vierendeels

Enige Belgische gamba’s sterven van de koude: “Door hoge energieprijzen kan ik watertanks onvoldoende verwarmen”

TernatDe hoge energieprijzen nekken ook Eric De Muylder uit Ternat, de enige gambakweker van ons land. Omdat hij zich vorig jaar al blauw betaalde aan elektriciteit, ging de verwarming er nu enkele graden naar beneden met een sterfte van zowat vijftig procent van de diertjes tot gevolg. “Vorig jaar moest ik al 17.000 euro opleggen, daarvoor moet ik meer dan 400 kilo gamba’s verkopen”, zegt hij.

17 reacties

  • viaene philippe

    1 jaar geleden
    Dure gamba’s meer dan 42 euro de kilo en dan nog de winkelprijs de konijnen zijn goedkoper en lekker oei oei ander werk zoeken.
  • Johan Coppens

    1 jaar geleden
    Is vergelijkbaar met groente en fruit exoten. Al die luxe op gebied van aanbod is er eigenlijk over.
  • Leonarda Van Opbroecke

    1 jaar geleden
    Kortom. Hier gamba's kweken is slecht voor het klimaat. Dat ze met de klimaathype daar dan ook maar rekening beginnen houden. Idem om nog raketten te lanceren voor ruimtebezoekjes. Als we ons niet meer mogen verwarmen en amper douchen moeten die andere klimaat/milieuonvriendelijke handelingen ook maar aangepakt worden. En onze politici...geen vliegtuigreisjes meer...conferencecall kan evengoed.
  • Piet Vanderhaagt

    1 jaar geleden
    Bij "normale" energieprijzen kan dat een rendabele onderneming zijn, prachtig initiatief van die ondernemer. Maar dankzij de Groene Europese politiekers, die denken dat ze de wereld gaan redden door enkel in Europa alle energie onbetaalbaar duur te maken, zullen hier nog veel mensen werkloos worden en diep in de schulden gaan zitten... Welvarend Europa is wijlen door de politieke beslissingen..
  • Jan Verplancken

    1 jaar geleden
    Het probleem voor deze beste man is dat deze dieren hier simpelweg niet gekweekt zouden mogen worden. Want... inderdaad... dit is niet hun klimaat.