Engie-topman sluit verlenging kerncentrales voor einde dit jaar niet uit: "Niets is onmogelijk"

Thierry Saegeman, de CEO van Engie België, houdt de deur op een kier over het openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, zoals de federale regering wil. De deadline van 31 december kan alsnog gehaald worden, denkt Saegeman. "We werken constructief verder aan een oplossing", zegt hij in een interview met VRT NWS. Maar daarvoor moet de federale regering eerst nog enkele moeilijke knopen doorhakken. 

De tijd dringt voor een akkoord over de verlenging van de jongste kerncentrales. Op 31 december moet de deal afgerond zijn, een deadline die De Croo zichzelf heeft opgelegd. Maar enkele nieuwe ontwikkelingen strooien roet in het eten. 

Zo komt de commissie voor nucleaire voorzieningen (CNV) om de drie jaar samen om uit te maken of er voldoende budget is voor de berging van het Belgische kernafval en de afbraakwerken van de kerncentrales in ons land. 

Het onafhankelijke orgaan liet onlangs weten dat er dit jaar 3,3 miljard euro extra nodig zal zijn om de kosten het hoofd te bieden. Die som komt bovenop de 1 miljard euro nucleaire rente die Engie moet betalen én de overwinstbelasting die de federale regering in de steigers heeft staan.

BEKIJK - "We werken constructief verder aan een oplossing, niets is onmogelijk", CEO Engie Thierry Saegeman in "Terzake":

Videospeler inladen...

Overwinstbelasting

Eerder liet Engie al weten niet gediend te zijn met de beslissing van de CNV. "Zonder een beperking van de kosten en zonder duidelijkheid daarover wil geen enkele goede huisvader in de verlenging van de kerncentrales investeren." 

Dat bedrag zou volgens Saegeman te hoog liggen en dreigt Engie "operationeel in rode cijfers te brengen". Engie hekelt ook het idee van een overwinstbelasting op de elektriciteitsproductie, dat in strijd zou zijn met eerder gemaakte afspraken zoals de nucleaire rente.

De belastingbetaler heeft alle belang bij een maximumfactuur, zij betalen namelijk 40 procent van de kosten voor de berging van het nucleaire afval

Thierry Saegeman (Engie)

Juridische stappen

Engie pleit daarom voor de installatie van een maximumfactuur, een idee dat dan weer gevoelig ligt voor de Belgische overheid. "Afspraken zijn er om gehonoreerd te worden", aldus Saegeman. "We kunnen ons vandaag niet uitspreken over de grootte van een maximumfactuur. Maar de belastingbetaler heeft alle belang bij een maximumfactuur, zij betalen namelijk 40 procent van de kosten voor de berging van het nucleaire afval."

Het bedrijf dreigt er dan ook mee om juridische stappen te ondernemen indien zij alleen de kosten moeten dragen van het kernafval en de overwinstbelasting. "We moeten vaststellen dat andere landen veel meer voortgang hebben geboekt inzake de opberging van het kernafval. Engie moet het afval zelf langer opslaan en de onderzoekskosten voor berging betalen." 

Ook de overwinstbelasting zal Engie op kosten jagen, aldus Saegeman. Nochtans boekte het bedrijf recordwinsten van 5,5 miljard euro gedurende de energiecrisis. "Maar als je dat vergelijkt met de operationele bedrijfswinsten, dan duw je met de overwinstbelasting de activiteit in rode cijfers. De winst van nucleaire energie moet altijd voor een stuk terugvloeien naar de gemeenschap, maar we moeten ook nog winsten overhouden om te investeren." 

We stellen vast dat er vooruitgang wordt geboekt. Niets is onmogelijk, we werken constructief verder aan een akkoord en een oplossing

Thierry Saegeman (CEO)

Deur op een kier

CEO Engie Thierry Saegeman zei dinsdag nog dat hij "het weinig waarschijnlijk acht" dat er dit jaar nog een akkoord rondkomt over de verlenging van de jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. 

In "Terzake" zet Saegeman de gesloten deur opnieuw op een kier. "We stellen vast dat er vooruitgang wordt geboekt. Niets is onmogelijk, we werken constructief verder aan een akkoord en een oplossing". Het akkoord moet dan wél in de lijn liggen met het principeakkoord dat eerder dit jaar werd afgesloten. Op die manier kan er alsnog rekening gehouden worden met de deadline van 31 december, dat de federale regering zichzelf heeft opgelegd.

Meest gelezen