"Close" van Lukas Dhont blijft in de running voor de Oscar voor beste buitenlandse film

De Belgische Oscarinzending "Close" van Lukas Dhont zit in de ruime selectie van vijftien films die kans maken op de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat heeft de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekendgemaakt. Eind januari weten we of "Close" ook bij de vijf genomineerde films zal zitten.

De Belgische film "Close" heeft de eerste schifting van kandidaten voor de Oscar van beste buitenlandse film overleefd. De film van Lukas Dhont staat op de shortlist van vijftien films. In totaal waren er 92 inzendingen.

BEKIJK - De trailer van "Close":

Videospeler inladen...

"Close" ging dit jaar in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd onderscheiden met de grote prijs van de jury. "Close" is sinds begin november in de Benelux te zien. In België lokte het verhaal van de hechte vriendschap tussen twee 13-jarige jongens intussen al bijna 200.000 mensen naar de zalen. 

"We hebben al onze energie erin gestoken in de hoop de film zo ver mogelijk te duwen", legt Lukas Dhont uit. "Om dan effectief te voelen dat we bij die laatste vijftien zijn. De energie die dat heeft opgebracht, heeft zojuist wel een vreugdekreet veroorzaakt. We gaan nu natuurlijk wel een versnelling hoger schakelen. Dat gaan we vooral doen door bekende stemmen, producenten, regisseurs, acteurs, ... aan de film te verbinden. Om hen hun netwerk te laten uitnodigen. En dan hopen we, fingers crossed, dat we het op 24 januari bij de laatste vijf halen." 

De komende weken zullen de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences uit de vijftien verschillende films vijf films nomineren, die dan in aanmerking zullen komen voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Op 24 januari worden de Oscarnominaties bekendgemaakt.

De 95e editie van de uitreiking van de Oscars vindt plaats op 12 maart.

De vijftien kanshebbers op de Oscar voor beste buitenlandse film:

Argentinië: "Argentina, 1985"
Oostenrijk: "Corsage"
België: "Close"
Cambodia: "Return to Seoul"
Denemarken: "Holy spider"
Frankrijk: "Saint Omer"
Duitsland: "All quiet on the Western front"
India: "Last film show"
Ierland: "The quiet girl"
Mexico: "Bardo, False chronicle of a handful of truths"
Marokko: "The blue caftan"
Pakistan: "Joyland"
Polen: "EO"
Zuid-Korea: "Decision to leave"
Zweden: "Cairo conspiracy"

Meest gelezen