“Dit was een bemoedigende prestatie van Anderlecht, maar één moment was bepalend”

Oud-bondscoach René Vandereycken fileert de achtste finale tussen Anderlecht en KRC Genk.

“Anderlecht was in balbezit merkelijk beter dan de voorbije maanden en dat was verdienstelijk op het veld van Genk. Bij een moeilijke tegenstander kwam het geregeld in de zestien. De nieuwe coach Brian Riemer laat de Brusselaars op bepaalde momenten hoog druk zetten en snel omschakelen naar een compacte 4-4-2 als de tegenstander op hun helft komt.”

“Voorwaarde is dat je dat collectief goed doet en kunt blijven opbrengen. Want eens een tegenstander erin slaagt doorheen die druk te voetballen, heeft Anderlecht minder mensen achterin. Al werd het goed opgevangen door medespelers als iemand van Genk er toch in slaagde om erdoorheen te komen. Ook conditioneel is het hoog druk zetten en snel, collectief terugplooien een uitdaging voor een ploeg die dat de voorbije maanden niet gewend is geweest. Al is het niet zo dat ze voortdurend druk zetten. Er zijn afspraken rond gemaakt wanneer wel en wanneer niet.”

“Genk heeft vertrouwen en blijft daardoor rustig”

“Genk was voor de rust vaak gevaarlijk via de rechterflank, maar dat vloeide voort uit het feit dat Anderlecht met twee centrale verdedigende middenvelders (Trebel en Arnstad) tegenover drie middenvelders van Genk stond die afwisselend diep gingen: Heynen, Hrosovsky en Castro. Bij Anderlecht moest een van de offensieve middenvelders steun komen verlenen om dat op te vangen: Verschaeren, Refaelov of Amuzu. Het was extra moeilijk doordat Genk afwisselend met verschillende spelers in verschillende zones diep ging. In de rechterzone was het vaak Heynen afgewisseld met Muñoz. Vertonghen ving dat soms op, maar kon als centrale verdediger niet te ver doorschuiven. Als linksachter Delcroix hem opving, had Paintsil ruimte. Het kan toeval zijn, maar toen het spel even stillag tijdens de eerste helft, zagen we Riemer overleggen met zowel Delcroix als Verschaeren.”

©  BELGA

“Op het halfuur leverde een voorzet van Paintsil zo een grote kans op voor Trésor. Je zag dat Genk ondanks het druk zetten van Anderlecht en de vlotte balcirculatie rustig bleef en geduldig bleef opbouwen. Deze ploeg heeft de voorbije maanden zoveel vertrouwen opgedaan dat ze weet dat ze sowieso aan kansen komt. Ze hoeft de tegenstander niet te domineren.”

“Bemoedigende prestatie van Anderlecht, maar één moment was bepalend”

“Het was na de rust de vraag of Anderlecht het spel kon doortrekken, maar het antwoord was positief. In de tweede helft kwam Genk er minder vaak door en kreeg Anderlecht de bovenhand qua gevaarlijke momenten. Genk creëert vaak georganiseerde wanorde, wat voor een tegenstander moeilijk op te vangen is. Chapeau voor Brian Riemer dat hij dat als nieuwe coach goed heeft weten op te vangen, misschien ook door te luisteren naar zijn stafleden. Het heeft niet het gewenste (en verdiende) resultaat opgeleverd.”

“Bij het doelpunt verdedigde Anderlecht één moment niet scherp genoeg. Samatta stond buitenspel en de verdedigers van Anderlecht gingen daar te zeer van uit. Maar zolang hij niet in balbezit kwam, werd er niet gevlagd en zo kon Paintsil de actie voortzetten. Hij werkte mooi af. Bij zulke fases moet je als verdediger geconcentreerd blijven tot er gefloten wordt. Genk dankt de kwalificatie vooral aan één moment van efficiëntie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer