AFP or licensors

Vlaamse ziekenhuizen duiken volgend jaar in het rood: "Ik vrees dat er enkele ziekenhuizen over de kop kunnen gaan"

Bijna 8 op de 10 Vlaamse ziekenhuizen zullen in 2023 in het rood duiken. Dat blijkt uit een bevraging van Zorgnet-Icuro bij de Vlaamse ziekenhuizen. De voornaamste reden daarvoor zijn de groeiende energiekosten. "Ik vrees dat er enkele ziekenhuizen overkop kunnen gaan", zegt bestuurder Margot Cloet.

De begrotingsopmaak is voor de Vlaamse ziekenhuizen een lastige oefening dit jaar, vertelt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de Zorgnet-Icuro. Dat is de koepel van alle Vlaamse ziekenhuizen. Voor alle ziekenhuizen samen ziet de koepel een negatief bedrijfsresultaat van 114 miljoen euro. Dat is 300 miljoen minder dan twee jaar eerder. De koepel schat dat het in 2023 verder zal afnemen met bijna een half miljard euro. 

Uit een bevraging van de koepel, waar ongeveer de helft van de Vlaamse ziekenhuizen aan deelnamen, blijkt dat acht op de tien ziekenhuizen in het rood gaan volgend jaar. Voor Brussel en Wallonië zou dat percentage hoger liggen. "Die ziekenhuizen hebben minder marges dan de Vlaamse", laat Zorgnet-Icuro weten in een persbericht. 

De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn de stijgende energiekosten. "Voor Vlaanderen samen ramen we de stijging van energie-uitgaven op 191 miljoen euro", schrijft Zorgnet-Icuro. Voor het hele land samen zou er een stijging van 309 miljoen euro zijn. "Ziekenhuizen zijn grootverbruikers", legt Cloet uit. "Ook andere uitgaven, zoals medicatie, zijn gestegen. Dat is te wijten aan de inflatie en de oorlog in Oekraïne."

Federale compensatie

De situatie is onrustwekkend, zegt bestuurder Cloet. "De ziekenhuizen zullen uit hun reserves moeten putten. We zijn bang dat ziekenhuizen daardoor zullen knippen in hun investeringen. Die zijn nodig om te kunnen innoveren en aan de verwachtingen van de overheid en de patiënten te kunnen voldoen." Volgens een analyse van de bank Belfius zijn de investeringen tussen 2018 en 2021 al met 40 procent gedaald.

De federale overheid voorziet daarom 80 miljoen euro aan energiecompensaties voor alle Belgische ziekenhuizen voor het eerste semester van 2023. "Dat zal ruim onvoldoende zijn om de kosten van energie te dekken", zegt Cloet. "We gaan met de overheid in gesprek moeten gaan."

In ruil voor die compensaties moesten de ziekenhuizen al een toegeving doen. "De ziekenhuizen moeten al een jaar lang de ereloonsupplementen bevriezen", vertelt Cloet. "Ook de supplementen van de eenpersoonskamers mogen ze niet verhogen. Daar halen we bijdragen uit om de kosten van de ziekenhuizen te minderen. Het is niet wenselijk dat de stijgende kosten op de patiënt vallen, maar het lijkt erop dat de ziekenhuizen geen andere kant op kunnen. Als er geen boter bij de vis komt, vrees ik dat er enkele ziekenhuizen overkop kunnen gaan."

Meest gelezen