Man Holding in Hands Container With Sperm. Sperm donor. Health concept
Volledig scherm
Man Holding in Hands Container With Sperm. Sperm donor. Health concept © Getty Images/iStockphoto

Experts pleiten voor opheffen verplichte anonimiteit spermadonoren

Laat donoren en ouders zelf beslissen of de identiteit van een spermadonor geheim moet blijven. Dat adviseert het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, volgens ‘De Morgen’.

9 reacties

  • Peter Buyck

    1 jaar geleden
    Dat de donor zou mogen kiezen zijn anonimiteit op te heffen. Begrijpelijk maar gevaarlijk. Waarom werd men donor? Wat als het wenskind verhaal komt halen op de 'biologische vader' of 'de wensvader afstoot'? Hoe later op de eeuw, hoe harder de 'mantel der liefde' wordt.
  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    Een kind gaat op een bepaald ogenblik in zijn/haar leven zich afvragen wie zijn donorvader is. Alle donormannen moeten gekend zijn. Als een kind het wilt weten en misschien wel vast zit met die vraag, moet het die info krijgen wat de ouders daar ook over denken. Zeker als het kind meerderjarig is geworden. Zeggen tegen een kind dat het zoiets belangrijks niet mag weten is in feite een machtspositie uitbuiten en een vorm van discriminatie.
  • jimmy nuyts

    1 jaar geleden
    zulke kinderen zouden net wel het recht moeten krijgen om hun genetische afkomst te kennen al is het maar ivm mogelijke genetisch erfelijke aandoeningen. Men zou eerder een regeling moeten vinden waarbij men die informatie kan doorgeven zonder de anonimiteit van de donor ook op te geven.
  • Ann Miep

    1 jaar geleden
    Paul... een donor is geen ouder. Zij leveren enkel... De ouders, dat zijn de mensen die het kind opvoeden.
  • paul van gorp

    1 jaar geleden
    Merkwaardig dat mensen de anonimiteit verdedigen. Een kind op de wereld zetten dat bewust nooit een van zijn ouders zal kennen en daar mogelijk levenslang een probleem mee hebben is puur egoïsme en totaal gebrek aan ouderschap. Ik dacht dat het belang van het kind voorging? Voor sommigen dus duidelijk niet. En als er dan geen donoren meer zijn dat is compleet bijzaak.