Om de zorgvolmacht verder aan te moedigen, heeft de overheid beslist dat het opstellen van een zorgvolmacht tegen een democratische prijs moet gebeuren.
Volledig scherm
PREMIUM
Om de zorgvolmacht verder aan te moedigen, heeft de overheid beslist dat het opstellen van een zorgvolmacht tegen een democratische prijs moet gebeuren. © Getty, Sofie Silbermann

Wat verandert er vanaf 2023 bij de notaris? Onze geldexpert bekijkt 3 nieuwigheden: “Wie in 2023 een gezinswoning koopt, betaalt minder aan de notaris”

Wie in 2023 een gezinswoning koopt, zal minder kosten aan de notaris moeten betalen. Ook de tarieven van de zorgvolmacht en de akte erfopvolging veranderen volgend jaar. Onze geldexpert en advocate Ayfer Aydogan licht de drie belangrijkste nieuwigheden bij de notaris toe. Ze vertelt ook wat de wijzigingen voor jou betekenen. “Een zorgvolmacht is niet leeftijdsgebonden. Eigenlijk had iedereen er gisteren al eentje moeten laten opstellen.”

  1. Expert waarschuwt ouders die kosten voor kinderopvang willen aftrekken van belastingen: “Soms is het net niet interessant”
    PREMIUM

    Expert waarschuwt ouders die kosten voor kinderop­vang willen aftrekken van belastin­gen: “Soms is het net niet interes­sant”

    Eerst het goede nieuws: de fiscus heeft ook dit jaar alvast aftrekbare kosten voor kinderopvang ingevuld op jouw belastingaangifte. Het slechte nieuws? Als je dat bedrag niet checkt, dreig je te veel belastingen te betalen. Fiscaal docent Koenraad Tranchet legt uit wat je moet controleren en wanneer die opvangkosten - van crèche tot scoutskamp - níét inbrengen nog slimmer is: “Zo ga je zelf na wat het voordeligst is, want per kind kan je belastingvrije som stijgen met 690 euro”.
  2. Nog geen zomerreis geboekt? Inflatie zorgt voor ongeziene promoties in Turkije, Kroatië en andere populaire bestemmingen
    PREMIUM

    Nog geen zomerreis geboekt? Inflatie zorgt voor ongeziene promoties in Turkije, Kroatië en andere populaire bestemmin­gen

    Met de paasvakantie achter de rug hebben heel wat Belgen al plannen gemaakt voor het zomerverlof. Touroperator TUI stelt in de tussentijdse boekingscijfers alvast enkele voorzichtige trends vast. Ook over de prijzen. Zo vallen er dankzij de hoge inflatie van het afgelopen jaar in populaire vakantielanden nu opvallende deals te rapen. HLN-reisexpert Johan Lambrechts vertelt waar je die kan vinden: “Zelfs voor het ‘bouwverlof’ kan je in Turkije nog kortingen van 40 procent versieren”.