Jonas Roosens

Verdachten van moord op 16-jarige komen uit Aalst: Aalsterse politie extra waakzaam voor mogelijke wraakactie drillrapbende

In Aalst is extra politie ingezet na de steekpartij van gisteren in Antwerpen, waarbij een jongen van 16 om het leven kwam. De politie kon twee verdachten oppakken, ze zijn allebei afkomstig uit Aalst. De Aalsterse politie is extra waakzaam uit schrik voor represailles, want het zou mogelijk gaan om een afrekening tussen rivaliserende bendes. "Er zal meer toezicht komen in wijken waar het kritiek kan zijn", zegt burgemeester D'Haese. 

Na de dodelijke steekpartij in Berchem werden gisteren twee jongeren uit Aalst opgepakt. Een derde verdachte, ook uit Aalst, wordt nog gezocht. Omdat het slachtoffer actief was in een Antwerpse drillrapbende, sluiten de speurders niet uit dat het om een wraakactie gaat tussen twee bendes uit het drillrapmilieu. 

Wat is drillrap?

Drillrap, een subgenre van de muziekstijl gangsterrap, ontstond rond 2010 in Chicago in de Verenigde Staten. Via het Verenigd Koninkrijk en Nederland waaide het over naar België. De muziek en de bijhorende video's zijn zeer gewelddadig (drill is slang voor doden of ernstig verwonden). In hun lyrics beledigen drillrappers vaak rivaliserende bendes, in sommige gevallen bedreigen ze hen zelfs met de dood. 

Maar ook in de echte wereld schuwen sommige drillrappers het geweld niet. Wanneer rivaliserende gewelddadige bendes elkaar tegenkomen op straat kan dat tot fysieke, gewapende confrontaties leiden.

Ook in Aalst zijn ze bekend met dat fenomeen. "Het fenomeen van stadsbendes kennen we al jaren. Bijna in elke centrumstad is er een groep van hardleerse jongeren die de weg is kwijtgeraakt", vertelt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Vroeger speelde zich dat af binnen één bepaalde stad. Nu zien we dat het geweld ook interstedelijk wordt en dat is toch een zorgwekkende evolutie."

BEKIJK - Yassine Atari, reporter en fotograaf voor VRT NWS, slaagde er vorig jaar in om met zo'n bende af te spreken en kreeg een inkijk in hoe ze werken:

Videospeler inladen...

De politie van Aalst probeert het probleem daarom zo goed mogelijk in kaart te brengen. "Dat vergt gigantische inspanningen", vertelt D'Haese. "We hebben een heel ruim team dat daarop werkt: jeugdopbouwwerk, straathoekwerk, politie, sociale politie en mensen van de jeugddienst. Het gaat dan wel om uitzonderingen binnen een problematische groep, maar dat maakt de gruwelijkheden niet minder erg."

In Aalst beperkt het fenomeen zich tot een 20 à 30 jongeren

Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst (N-VA)

Hoe groot het probleem in Aalst precies is, valt volgens de burgemeester moeilijk in cijfers uit te drukken. "Die bendes kennen heel wisselende samenstellingen. Ik denk dat het fenomeen zich in Aalst beperkt tot een 20 à 30 jongeren. Die zijn bekend bij politie en gerecht en we werken met een heel aanklampend beleid. Maar wij kunnen natuurlijk pas optreden als er zich feiten manifesteren."

Extra versterking op kritieke punten

In Aalst is er intussen ook de vrees voor eventuele represailles. "Gruwelijke feiten zoals die van gisteren zorgen voor een heel onveilig gevoel bij de bevolking", vervolgt D'Haese. "Op de zogenaamde hotspots in de stad hebben we versterking van de politie voorzien, daar wordt extra toezicht gehouden. We hebben de zaak ook goed in kaart gebracht, dankzij een intensieve samenwerking tussen de politie en parketten van Antwerpen en Aalst."

Beluister hier het interview met burgemeester Christoph D'Haese in "De ochtend" op Radio 1:

"We proberen om de contacten met die jongeren niet te verliezen. We hebben daar een uitgebreid netwerk voor, maar je ziet dat het vangnet toch niet heeft gefunctioneerd. De feiten die zich gisteren hebben voorgedaan, dat is pure moord en daar kan je je als samenleving moeilijk tegen wapenen. Toch gaan we proberen de contacten met die jongeren te onderhouden en alles goed in kaart te brengen. (...) Een hard en repressief optreden is helaas noodzakelijk."

Volgens D'Haese moet er dringend strenger worden opgetreden tegen dergelijke feiten. "Ik denk dat de filosofie in de jeugdzorg en het jeugdsanctierecht, waarbij jongeren bij wijze van spreken duizend kansen krijgen, moet aangescherpt worden. We zien het fenomeen toenemen en de leeftijd waarop jongeren tot heel gruwelijke daden overgaan, wordt alsmaar lager. Er zijn bijkomende initiatieven nodig."

Meest gelezen