GEMEENTERAAD. Oppositie scherp voor begroting Heers: “Farao bouwt zijn piramide, maar werkvolk krijgt geen fatsoenlijke plaats”

Heers
Frank Missotten

Budgetwijziging: Burgemeester Kristof Pirard (VLDumont) legde al de vierde aanpassing van het meerjarenplan op tafel. “Dit jaar hebben we tien procent meer aan personeelskosten moeten voorzien door de indexsprongen, ook volgend jaar zullen er nog drie indexsprongen zijn”, zei Pirard. “Hierdoor bedraagt de meerkost in het totale budget 700.000 euro. Ook onze energiekosten zijn nu voldoende gebudgetteerd zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Aan de investeringskant worden de kosten voor de renovatie van het gebouw van de technische dienst teruggedraaid. Dat gaan we in eigen beheer doen en met de helft van het budget.” Oppositiepartijen CD&V, N-VA en Hecht stemden unaniem tegen. “Het is duidelijk dat het geld opgesoupeerd is”, klonk Daniel Medarts (N-VA) scherp. “De farao bouwt zijn piramide, maar zijn werkvolk krijgt geen fatsoenlijke plaats.”

BASS: Schepen van Cultuur en Jeugd Anneleen Vanherck (VLDumont) presenteerde de overeenkomst tussen de gemeente en Harmonie Salvia over de bouw en het gebruik van het nieuwe cultuurcentrum (BASS). “Salvia wil mee investeren in een geschikte repetitieruimte in het BASS en zal 150.000 euro schenken aan de gemeente. In ruil krijgt zij het langdurig gebruiksrecht van deze repetitieruimte, die ook door Academie Haspengouw zal gebruikt worden.” Volgens raadslid Gerald Kindermans (CD&V) was het contract onwettig. “Dit gaat over een publiek-private samenwerking en die moet voldoen aan bepaalde vereisten. Deze overeenkomst moet opgesteld worden door een jurist, niet door een ambtenaar.” Het punt werd verdaagd door de meerderheid en zal, in overleg met de huisadvocaat, besproken worden met alle betrokken partijen.

Gezonde voeding: De gemeente gaat, in het kader van gezonde voeding, geld vrijmaken voor alle Heerse basisscholen. “Gezonde voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind”, zei schepen van Welzijn Heidi Pirlotte (VLDumont). “We willen de scholen daarin ondersteunen om zelf acties te ondernemen, ook in functie van de kinderarmoede. We zijn van plan tien euro subsidie per kind te geven aan het oudercomité. Zij zullen jaarlijks een werkingsverslag moeten voorleggen.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer