© Pol De Wilde - Corelio

Vrijwilligerswerk verlaagt kans op dementie bij gepensioneerden

Een gepensioneerde die minstens één uur per week aan vrijwilligerswerk doet, heeft minder cognitieve klachten dan een gepensioneerdie die dat niet doet. Dat blijkt uit een studie van een team van onderzoekers van de University of Calgary, Vrije Universiteit Brussel, Stockholm Universiteit, de Katholieke Universiteit Leuven, en Swansea University die 1.001 mensen vijf jaar opvolgden sinds ze in 2010 op pensioen gingen.

De 1.001 deelnemende gepensioneerden kunnen in drie groepen opgesplitst worden: de gepensioneerden die continue vrijwilligerswerk uitvoerden (250 individuen), gepensioneerden die sporadisch vrijwilligerswerk uitvoerden (220 individuen), en gepensioneerden die nooit vrijwilligerswerk uitvoerden (531 individuen). Aan de hand van vragenlijsten, doktersdiagnoses en medicatiegebruik werd hun cognitieve gezondheid meermaals in kaart gebracht.

Het onderzoek toont aan dat de deelnemers die meermaals aan vrijwilligerswerk deden, meer dan 1 uur per week, minder concentratieproblemen hadden, helderder konden nadenken en makkelijker herinneringen konden oproepen dan de gepensioneerden die sporadisch of nooit vrijwilligerswerk deden.

De belangrijkste vaststelling is dat de gepensioneerde werknemers die continu vrijwilligerswerk uitvoerden minder kans hebben om te worden gediagnosticeerd met dementie.

Het uitstellen of het vertragen van de diagnose op dementie met een paar jaar heeft alleen maar voordelen stellen de onderzoekers. Zowel op vlak van gezondheidszorg en sociale zorg als op het psychisch welzijn van de patiënten en hun geliefden.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer