Stad Sint-Niklaas

Gezicht van promotiecampagne Sint-Niklaas moet ons land verlaten na afgekeurde asielaanvraag

Een Turkse man die al twee jaar in Sint-Niklaas verblijft, moet binnen een paar maanden België verlaten omdat zijn asielaanvraag is afgewezen. En dat wekt verwondering, want de man van 20 is al twee jaar een gezicht op de promotie-affiches van de stad, in de campagne "Fier op Sint-Niklaas". Mustafa vluchtte destijds weg uit Turkije, omdat hij kritiek had op het regime en bang was om in de gevangenis te belanden.

Mustafa Arslan (20) kwam twee jaar geleden aan in België. Hij vluchtte weg uit zijn thuisland Turkije waar hij vreesde om in de gevangenis te belanden omdat hij kritiek uitte op het politieke regime. “In Turkije kan ik niet opkomen voor mijn rechten”, vertelt Mustafa. “Als ik moet terugkeren naar daar zal ik waarschijnlijk opgesloten worden in de gevangenis omdat ik tegen de Turkse overheid ben.” 

Bekend gezicht

Mustafa kwam als vluchteling terecht in Sint-Niklaas. Daar leerde hij de Nederlandse taal en sloot zich aan bij de lokale KSA, Kriekepitte, waar hij een van de leiders is. “Daarnaast ben ik ook actief in het jeugdhuis en werk ik als vrijwilliger bij verschillende organisaties", vult Mustafa aan. "Ik probeer mijn best te doen om mij zo goed mogelijk te integreren."

Ondertussen is Mustafa een bekend gezicht in Sint-Niklaas. De jonge Turk staat namelijk al twee jaar afgebeeld op de banners van de stad en maakt deel uit van de promotiecampagne “Fier op Sint-Niklaas”. Als fervent amateurfotograaf maakt Mustafa ook geregeld foto’s voor de stad. “Het is mijn droom om dat in bijberoep te kunnen doen. Als hoofdberoep zou ik graag boekhouder willen worden.”  

Stad Sint-Niklaas

Saragossa

Mustafa, die tijdelijk in Gent verblijft omdat hij problemen heeft met zijn domicilie, is erg gelukkig in Sint-Niklaas. Net daarom sloeg de afgewezen asielaanvraag in als een bom. “Sint-Niklaas is - zoals het liedje Saragossa van Jimmy Frey gaat - de stad van mijn dromen", lacht Mustafa. "Ik ben het niet eens met de situatie en ik ga in beroep tegen de uitspraak. Ook de mensen in mijn omgeving vinden het niet oké dat mijn asielaanvraag is afgewezen."

De asielprocedure wordt behandeld en beoordeeld door het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). De woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V), laat weten dat de man beroep kan aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. 

Verschillende schepenen van de stad wilden niet reageren op de zaak. De communicatiedienst laat wel weten dat Sint-Niklaas niet bevoegd is voor asielprocedures en het dossier niet inhoudelijk kan beoordelen. "De stad blijft evenwel fier op Mustafa: hoe hij zich in de stad integreert en engageert in het verenigingsleven en met zijn fotografie zijn nieuwe thuisstad in beeld brengt."

Meest gelezen