Olivia en Noah al voor het derde jaar op rij de populairste voornamen in Vlaanderen 

Olivia en Noah blijven ook in 2022 de populairste voornamen in Vlaanderen. Al voor het derde jaar op rij spannen ze de kroon. Dat blijkt uit de lijst die het Agentschap Opgroeien elk jaar bekendmaakt. Vervolledigen de top 3 bij de meisjesnamen: Nora en Mila. Bij de jongensnamen zijn Arthur en Liam, na Noah, de populairste namen. 

Het einde van het jaar nadert weer en dan wordt er al eens teruggeblikt op het afgelopen jaar. Wat waren bijvoorbeeld de populairste namen die kersverse ouders in 2022 aan hun baby gaven?

Weinig nieuws ten opzichte van de afgelopen jaren, zo blijkt. Want opnieuw staan Noah en Olivia met stip op één. In 2022 werden er (tot nog toe) 340 Olivia's geboren. Sinds 1 januari dit jaar zijn we in Vlaanderen 400 Noah's rijker. 

Olivia blijft dus de populairste meisjesnaam, al verschillende jaren lang. De rest van de top 3 is dit jaar wel helemaal anders dan vorig jaar. Waar vorig jaar nog Ella en Marie op de tweede en derde plaats stonden, zijn dat nu Nora en Mila. Ella zakt dus wat in de ranking, maar staat wel nog op de vijfde plaats. Op de vierde plaats staat Louise, wat in 2017 nog de populairste meisjesnaam was. 

Top vijf meisjesnamen

  1.    Olivia (340)
  2.    Nora (267)
  3.    Mila (261)
  4.    Louise (243)
  5.    Ella (220) 
AFP or licensors

Bij de jongens die in 2022 geboren werden, is en blijft Noah de populairste naam. Arthur staat, net zoals de afgelopen jaren, op de tweede plaats. De derde plaats is voor Liam, die Jules daarmee van het podium van 2021 stoot, naar de vijfde plaats. Louis is, net als zijn 'vrouwelijke wederhelft' Louise, te vinden op de vierde plaats. 

Top vijf jongensnamen

  1.    Noah (400) 
  2.    Arthur (290)
  3.    Liam (276)
  4.    Louis (274)
  5.    Jules (268)

Geen coronababy's meer

Hoe zit het eigenlijk met het aantal baby's dat geboren werd in 2022? De piek in de geboortecijfers die we vorig jaar zagen, komt niet terug dit jaar. De exacte cijfers zijn er nog niet, maar de verwachting is dat de kaap van 65.000 geboortes niet (meer) gehaald zal worden. In 2021 was er voor het eerst sinds 20 jaar een stijging in de geboortecijfers, tot 66.560. Er lijkt dus een einde te komen aan het tijdperk van de zogenaamde "coronababy's".

De daling in 2022 wordt vastgelegd op een gemiddelde van 3 procent. Gemiddeld, want er zijn verschillen per provincie. "In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant daalde het aantal geboortes met 3 procent of zelfs meer. In West-Vlaanderen was de daling minder uitgesproken, met zo'n 1,5 procent. En in Limburg, ten slotte, is er sprake van een status quo of toch zelfs een heel lichte toename", zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Agentschap Opgroeien. 

Meest gelezen