Is er met de nieuwe regering van Israël nog hoop voor een onafhankelijk Palestina? "De ware aard van Netanyahu komt boven" 

Een activist die banden heeft met terroristische organisaties, een kolonistenleider die woont in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, ... De nieuwe, controversiële regering van de Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu bevat - op zijn minst gezegd - enkele opvallende figuren. Welke koers zal de nieuwe extreemrechtse, ultraconservatieve regering varen? En is er een plaats voor een onafhankelijk Palestina?

De voormalige Israëlische premier en leider van de conservatieve partij Likoed Benjamin Netanyahu heeft een nieuwe regering gevormd. Het is de meest extreemrechtse en conservatieve regering sinds het ontstaan van Israël in 1948. De nieuwe coalitie, die slechts enkele minuten voor het verstrijken van de deadline werd gevormd, bestaat uit drie extreemrechtse en twee ultraorthodoxe partijen. Enkele van de nieuwe ministers komen uit die partijen en zijn - op zijn minst gezegd - opvallende figuren.

Banden met terroristische organisaties

De meest omstreden figuur van de nieuwe regering van Netanyahu is Itamar Ben-Gvir. Hij is lid van de partij Otsma Jehudit, die een opvolger is van de Kach. De Kach is een extreemrechtse partij met allianties met verschillende terroristische organisaties. De Kach werd verboden en uit het parlement gezet. Lang werd ook de opvolger van de Kachpartij als "te extreem" aanzien, maar nu maken verschillende leden, onder wie Itamar Ben-Gvir, opnieuw deel uit van de regering.

Ben-Gvir wordt de nieuwe minister van Veiligheid, een nieuwe functie, die hem de controle geeft over de nationale politie. Hij werd in het verleden aangeklaagd voor het aanzetten tot racisme. Hij zou haatspraak verspreid hebben over Arabieren. In zijn woonkamer hing lang een portret van de Israëlisch-Amerikaanse terrorist Baruch Goldstein, die in 1994 29 Palestijnse moslims doodde en 125 andere verwondde in het Bloedbad van Hebron. Toen hij in de politiek ging, haalde hij het portret wel van de muur.

Ook Bezalel Smotrich is een omstreden figuur binnen de nieuwe regering. Hij woont in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Hij gelooft dat Israël het bezette gebied moet annexeren. Hij zal dienen als minister van Financiën, maar krijgt ook de autoriteit over de bouw van nederzettingen op de Jordaanoever. Een andere bondgenoot van Netanyahu, Avi Maoz, hoofd van een kleine religieuze, anti-LGBTQ-fractie, krijgt controle over het nationale onderwijssysteem van het land.

Geen toekomst voor Palestina

"Het ziet er slecht uit voor de Palestijnen", vertelt Ludo Abicht, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en co-auteur van het boek "Israël en Palestina". Hij vreest dat met de nieuwe regering de vredesonderhandelingen, of wat daar nog van overblijft, nog stroever zullen verlopen. "De schijn klaart stilaan op, de ware aard van Netanyahu komt boven. Altijd verkondigde hij zijn wens tot een tweestatenoplossing, nu vormt hij een coalitie met partijen die daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn." 

De schijn klaart stilaan op, de ware aard van Netanyahu komt boven. Altijd verkondigde hij zijn wens tot een tweestatenoplossing, nu vormt hij een coalitie met partijen die daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn.

Ludo Abicht - politicoloog UAntwerpen

"Dat is zeer slecht nieuws voor de vredesmogelijkheden in het Midden-Oosten", gaat Abicht verder. "Het zal voor de Palestijnen zeer moeilijk worden om nog tot een zinvolle overeenkomst te komen. Op termijn zal zich dat wreken."

De internationale gemeenschap zwijgt

En de internationale gemeenschap? Daar blijft het opvallend stil. "Van Amerika moet Palestina niets verwachten, ook Europa zwijgt zoals gewoonlijk en kijkt naar de grond. Op humanitaire hulp na, doet Europa niks. De Palestijnen moeten dus niet hopen op een positieve evolutie met betrekking tot een vredesakkoord."

"De positie van Israël binnen de internationale gemeenschap zal dan ook niet veel veranderen. Men schuift mee op: wat enkele jaren niet kon, wordt nu oogluikend toegelaten. Doordat Netanyahu zich omringt met extreme figuren, lijkt hij zelf een gematigd man."

Benjamin Netanyahu
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen