Nooit meer te veel (of te weinig) drank: zoveel flessen moet je voorzien voor je eindejaarsfeest
Niets zo moeilijk om in te schatten als de hoeveelheid drank die je moet voorzien voor een etentje. Je wil geen lege glazen tegen 21 uur, maar ook niet met nog 10 flessen schuimwijn overblijven achteraf. Cateraar Kristof Royackers verklapt hoe je de juiste hoeveelheid koopt.
“Hoeveel drank er zal vloeien, hangt natuurlijk af van veel factoren”, begint Kristof Royackers van RK Catering uit Hechtel-Eksel. “Zijn je gasten bijvoorbeeld jong en uitbundig, of eerder terughoudend? Daar moet je rekening mee houden. Ook het weer speelt een belangrijke rol. Voor een etentje tijdens de feestdagen in de winter heb je waarschijnlijk maar half zoveel drank nodig als tijdens een feestje bij 30 graden. En natuurlijk moet je je gezelschap ook een beetje kennen. Als je stevige drinkers uitnodigt, dan voorzie je beter wat meer, ongeacht het weer. (lacht)”
Standaardregel om te weten hoeveel je drank je moet voorzien
Om hoeveel drank gaat het dan precies? “Bij een standaardfeestje serveer ik bij het aperitief, dat vaak cava of schuimwijn is, een derde tot een halve fles per persoon”, vertelt Royackers. “Daarna gaan de mensen aan tafel om te dineren. Voor wijn tel ik ongeveer drie vierde van een fles per persoon. Voor water is dat een halve liter per persoon. Denk er wel aan: als je het water op tafel zet, zal er meer van gedronken worden. Als je bediening voorziet, zullen je feestvierders iets minder drinken.”
Voor wijn tel ik meestal ongeveer drie vierde van een fles per persoon, voor water een halve liter per persoon.
Wat als je alleen frisdrank serveert of geen diner hebt voorzien? Dan kan je altijd rekenen op de vuistregel van eventplanner.be, die als volgt luidt: “Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger, daarna op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, dan komt dat op negen drankjes per persoon.” Heb je een ontvangst met koffie en thee? “Neem dan als richtlijn anderhalf kopje per persoon.”
Hoeveel drankjes krijg je uit één fles?
Verder is het handig om te weten dat je uit een fles champagne of cava zo'n zes tot zeven glaasjes krijgt. Voor een fles wijn zijn dat er maar vijf tot zes, simpelweg omdat wijnglazen vaak groter zijn. Met een fles sterke drank (75 cl) kan je zo'n tien tot vijftien drankjes maken. Al verschilt dat natuurlijk ook afhankelijk van hoe sterk je je cocktails maakt. En heb je toch te veel over? Dan is dat geen probleem, want drank vervalt meestal toch niet snel. Zo heb je meteen een goed excuus om een volgend feestje in te plannen. Cheers!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je gasten imponeren? Deze kookboeken mét korting van o.a. Pascale Naessens helpen je op weg
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?