Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe is een van de tien verdachten

Tien Belgische voetbalbonzen ontsnappen definitief aan vervolging in fraudeschandaal

De minnelijke schikking van tien topmensen uit het Belgische voetbal is definitief goedgekeurd door de kamer van inbeschuldigingstelling. De tien, die verdacht werden van fraude en witwassen, erkennen daarmee dat ze aansprakelijk zijn, en betalen een boete. In ruil komt er geen proces.

Wat voorafging

Eind 2018 deden politie en parket verschillende huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in de voetbalwereld. Daarbij zouden trainers en clubs grof - zwart - geld hebben betaald voor spelerstransfers. Spelersmakelaars zouden ook ingezet worden om scheidsrechters om te kopen en zo voetbalmatchen te beïnvloeden. Het onderzoek kreeg de codenaam "Operatie Zero".

Een van de spilfiguren in het onderzoek is spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Zijn deal met het gerecht, om als spijtoptant te praten in ruil voor strafvermindering, werd eind november vorig jaar goedgekeurd door de kamer van inbeschuldigingsstelling. Ook in ons onderzoeksmagazine "Pano" getuigt Veljkovic hoe in totaal 30 miljoen euro door zijn handen ging voor schimmige constructies.

Het was een bom die barstte in het Belgische voetbal: het dossier "Propere Handen". 57 verdachten zitten in het vizier van het gerecht - en dat gaat van voetbalmakelaars tot bestuurders van clubs en zelfs de voorzitter van de Belgische voetbalbond. 

Tien onder hen hebben een minnelijke schikking ondertekend, voorgesteld door het federaal parket. Dat betekent dat ze een eventueel proces afkopen: ze worden niet vervolgd, als ze hun aansprakelijkheid toegeven en een boete betalen. Hoe hoog die boetes zijn, is niet bekend gemaakt. Ze moeten ook boetes betalen aan de fiscus, om het geld te compenseren dat ze verduisterden met valse contracten. De deal is vanmorgen goedgekeurd door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling. "Na betaling binnen de voorziene termijn van de geldsom bepaald in de bekrachtigde minnelijke schikking, vervalt de strafvordering tegen de dader", zegt het federaal parket.

Volgens onze informatie gaat het om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, voormalig Racing Genk-voorzitter Herbert Houben en zijn toenmalige ceo en ex-politicus Patrick Janssens, ook nog Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven.

Er blijven nu nog 46 verdachten over in het dossier - 1 vennootschap en 45 personen. Het federaal parket sluit volgens persagentschap Belga niet uit dat er nog meer schikkingen volgen.

Meest gelezen