In 2020 werd de torenspits preventief weggenomen

Restauratie Kasteel van Horst in Holsbeek start na paasvakantie: "Het is een enorm werk"

De restauratie van het Kasteel van Horst kan na de paasvakantie van volgend jaar van start gaan. Alle voorbereidende onderzoeken zijn achter de rug en de aanbestedingen voor de werken zijn gebeurd. Vanaf de paasvakantie worden de toegangspoort en de toegangsbrug aangepakt, het gebouw wordt gestabiliseerd en de gevels worden gerestaureerd. Ook de kapel, het trappenhuis en de kaaimuur worden onder handen genomen.

Alle voorbereidende onderzoeken zijn afgerond, en volgend jaar na de paasvakantie kunnen de renovatiewerken aan het kasteel van Horst van start gaan. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) aan parlementslid Arnout Coel (N-VA). Eerst zal de buitenkant aangepakt worden: de toegangspoort- en brug, de gevels, de kapel, het trappenhuis en de kaaimuur. 

Stabiliteitsproblemen

"Het is een prachtige site die onderkomen is geraakt", zegt Arnout Coel (N-VA). "En na verloop van tijd kwam ook de veiligheid van de bezoekers in het gedrang en is de site gesloten." Dat er iets moest gebeuren, werd in 2017 al duidelijk. Toen stortte een deel van de historische latrine in omdat de stabiliteit van het gebouw niet meer voldeed. In oktober 2020 werd de torenspits van het kasteel preventief weggenomen, omdat die ook in slechte staat verkeerde.

Enorm werk

De restauratiewerken langs de buitenkant zullen volgens de huidige planning klaar zijn eind 2025 of begin 2026. Ze kosten 11,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt daarvan iets meer dan 10 miljoen euro. "Het is een enorm werk,"zegt Arnout Coel, "ook langs binnen zal het kasteel daarna helemaal gerenoveerd worden. Ook het binnenhof wordt aangepakt, en de ruime omgeving rond het kasteel". Het gaat dan bijvoorbeeld om de parking en de dreef die toegang geeft tot het kasteel, de vijver rond het gebouw en het evenementenplein vlakbij. 

Meest gelezen