Belgische telecom nog steeds bij duurste van Europa, maar niet op elk vlak

Het mobiele aanbod in België is in 2022 verbeterd, maar behoort nog steeds tot de duurste van Europa.

Waarom is dit belangrijk?

Het is geen geheim dat België al lang een van de landen in Europa is die het slechtst presteert op het vlak van telecommunicatie. Een situatie die dit jaar is verslechterd - en naar verwachting in 2023 verder zal verslechteren - als gevolg van verschillende macro-economische factoren.

In het nieuws: De Belgische telecomprijzen behoren nog steeds tot de hoogste in Europa, maar de situatie verbetert volgens de laatste studie van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), althans wat het mobiele segment betreft.

  • Ons land bevindt zich in een middenpositie wat betreft mobiele diensten, dus noch goedkoop noch buitensporig duur.
  • Als het gaat om vaste en gebundelde telecomabonnementen, is de positie van België echter niet echt veranderd sinds 2021: Belgische consumenten blijven aanzienlijk meer betalen dan de meeste van hun buren, terwijl hun behoefte aan telecomdiensten toeneemt, aldus het rapport.

Evenwichtiger mobiel aanbod

  • “De minimumbedragen die moeten worden betaald om te voldoen aan data-behoeften van 10 tot 50 GB zijn het afgelopen jaar inderdaad aanzienlijk gedaald”, blijkt uit de studie van het BIPT.
  • Anderzijds moet België nog vooruitgang boeken voor volumes van meer dan 50 GB, aangezien de pakketten nog steeds bijzonder duur zijn.

Enkele cijfers: in België kost een mobiel abonnement met onbeperkt bellen en 10 GB data gemiddeld 20 euro, zoals berekend door La Libre.

  • Frankrijk en Nederland doen veel beter met een gemiddeld aanbod van 13 euro en 15 euro.
  • Duitsland biedt een vergelijkbaar abonnement tegen dezelfde prijs, maar in Luxemburg is het duurder (25 euro).

Weinig verandering bij vaste en gebundelde telecomabonnementen

  • Deze diensten blijven aanzienlijk duurder dan in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk, “die veruit de goedkoopste van de onderzochte landen zijn”.
  • België heeft zich niettemin “op één lijn geplaatst met Nederland, Luxemburg en Duitsland wat combinaties van twee telecomproducten betreft (bijvoorbeeld vast internet in combinatie met ofwel tv, mobiele telefonie of vaste telefonie)”, aldus het rapport.
  • Het aanbod blijft echter duur in vergelijking met diezelfde landen, voor wie drie of meer diensten combineert. Ook op dat vlak zijn we in verhouding duurder geworden ten opzichte van vorig jaar.

Enkele cijfers: een triple pack met TV + onbeperkt bellen (vast of mobiel) en data + internet kost in België gemiddeld 90 euro.

  • De andere onderzochte landen doen het allemaal beter met 51,3 euro voor Frankrijk, 64,1 euro voor Nederland, 1 euro meer voor Luxemburg en 73,6 euro voor Duitsland.

Opmerking: op twee uitzonderingen na van de acht bestuurde merken in België, zijn “de nominale prijzen voor alleen mobiele diensten niet gestegen, ondanks de hoge inflatie waarmee het land al meer dan een jaar wordt geconfronteerd”.

  • De diversificatie van het aanbod en de toegenomen druk op de prijzen, in combinatie met de steeds toenemende concurrentie in de sector, hebben ertoe bijgedragen dat België zijn positie ten opzichte van zijn buurlanden heeft kunnen handhaven.

Ontsnapt aan inflatie?

Aan de andere kant, als de Belgische consumenten aan inflatoire telecomproducten zijn ontsnapt, hebben ze nog steeds meer moeten betalen – of zullen dat volgend jaar moeten doen. Dit als gevolg van “aanzienlijke kostenstijgingen” van de lonen, energie en prijzen van technologische apparatuur, zo rechtvaardigden de exploitanten. Alleen het mobiele aanbod is een uitzondering.

(lb)

Meer