10 procent van de patiënten op spoeddienst UZ Gent is daar beland door alcoholmisbruik

Tien procent van de patiënten die worden binnengebracht op de spoed lijden onder een of andere vorm van alcoholmisbruik. Dat blijkt uit cijfers van het Universitair Ziekenhuis in Gent. “Terzake” verbleef er 36 uur lang op de spoeddienst en sprak met artsen, verpleegkundigen, veiligheidsdiensten en patiënten. “De maatschappelijke kost van alcoholmisbruik is enorm groot.”

Uit cijfers van het UZ Gent blijkt dat 10 procent van de mensen die op spoed terechtkomen alcoholgerelateerd zijn. Het kan gaan over te hoge alcoholwaarden in het bloed, rijden onder invloed, geweld of verwondingen na een ongeluk. 

BEKIJK - "Terzake" verbleef 36 uur op de spoeddienst van het UZ Gent en sprak er met betrokkenen en patiënten:

Videospeler inladen...

Spoeddiensten proberen in te spelen op de problematiek door de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden. "Er is een hele keten van dienstverlening mee verbonden. Sommige dokters in het ziekenhuis proberen het acute trauma op te vangen, anderen kijken naar de langetermijnschade van alcoholmisbruik. Er is ook een sociale dienst waarbij er gekeken wordt naar de situatie van een patiënt", duidt hoofdverpleger spoeddienst Steve D'hoker (UZ Gent). "Bij vele incidenten moet de politie ook een handje toesteken."

Een zorgverlener die zorgt voor een patiënt die te veel alcohol heeft gedronken, kan tegelijkertijd niet zorgen voor iemand die een hartinfarct doormaakt

Hoofdverpleger spoeddienst Steve D'hoker (UZ Gent)

Te tolerant?

"Ik denk dat we als maatschappij té tolerant tegenover alcohol staan", denkt D'hoker. "De kosten zijn zeer zwaar, een zorgverlener die zorgt voor een patiënt die te veel alcohol heeft gedronken, kan tegelijkertijd niet zorgen voor iemand die een hartinfarct doormaakt." 

Vaak wordt gedacht dat vooral jongeren alcohol misbruiken. Maar dat idee staat in schril contrast met de dagelijkse realiteit, weet spoedarts Cathelijne Lyphout (UZ Gent). "Ik vind dat wij, op onze spoedgevallendienst, de laatste tijd eigenlijk minder jongeren zien en dat het aandeel van oudere mensen, de babyboomgeneratie, aan het toenemen is."

Ik vind dat wij, op onze spoedgevallendienst, de laatste tijd eigenlijk minder jongeren zien en dat het aandeel van de babyboomgeneratie aan het toenemen is

Spoedarts Cathelijne Lyphout (UZ Gent)

Maatschappelijke kosten

Alcoholmisbruik legt niet alleen veel druk op orde- en spoeddiensten, maar kost de samenleving ook bijzonder veel geld. In België zijn er geen concrete cijfers over hoeveel alcoholmisbruik de maatschappij kost, in Schotland bestaan er wel zulke cijfers. "In 2007 kostte alcoholmisbruik 690 pond per Schot aan maatschappelijke kosten. Dat gaat niet alleen meer over de kosten aan de gezondheidszorg, maar ook over de interventies van brandweer en politie, of het sociaal werk."

"Ook een vermindering van de productiviteit op de arbeidsmarkt is een gevolg van alcoholmisbruik", zegt Lyphout. "Je mag niet vergeten dat als iemand alcoholverslaafd is dat die niet langer naar behoren functioneert op de arbeidsmarkt. Die verliest zijn job, of komt in de invaliditeit terecht."

Meest gelezen