Ziekenhuismedewerkers vinden dat alcoholplan niet ver genoeg gaat: "Dit is het minimum"

Ziekenhuismedewerkers vinden dat het plan van de federale regering om alcoholmisbruik tegen te gaan, niet ver genoeg gaat. "Ik ben blij dat de minister stappen zet, maar dit is het minimale van wat we kunnen doen", reageren leverexpert Hans Van Vlierberghe en spoedarts Cathelijne Lyphout in "Terzake".

De gevolgen van alcohol op de maatschappij zijn niet te overzien. Uit een reportage van "Terzake" blijkt dat 10 procent van de patiĆ«nten op de spoeddienst van het UZ Gent alcoholgerelateerd zijn.Ā Daarbij gaat het niet enkel over zij die een glaasje te veel op hebben, maar evengoed over diegenen die na langdurig alcoholmisbruik leverproblemen krijgen of een accident veroorzaken onder invloed.Ā 

"Het gaat eigenlijk heel breed. Van mensen die intensieve zorgen nodig hebben, ontwenningsverschijnselen vertonen tot zij die met vormen van agressie te kampen hebben", weet spoedarts Cathelijne Lyphout (UZ Gent).

BEKIJK - "Een absoluut minimumbod", spoedarts Cathelijne Lyphout (UZ Gent) in "Terzake" over het "Nationaal Alcoholplan":

Videospeler inladen...

Nationaal alcoholplan

Om alcoholmisbruik binnen de perken te houden, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een "Nationaal alcoholplan" in de kijker gezet. Dat plan is nog niet van kracht en moet nog heel wat wetgevende stappen doorlopen, maar enkele voorstellen zijn wel al duidelijk.Ā 

Ik ben blij dat de minister stappen onderneemt, maar dit is het minimale van wat we werkelijk kunnen doen

Spoedarts Cathelijne Lyphout (UZ Gent)

Zo wil de regering alcoholreclame gericht op jongeren verbieden en de leeftijdsgrens voor versterkte bieren en wijnen optrekken tot 18 jaar. Automaten in winkels en ziekenhuizen zouden weldra geen alcohol meer mogen verkopen en tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends mag er ook geen alcohol meer in de tankstations langs de snelweg verkocht worden.

Minimale invulling

"Een absoluut minimumbod", reageert spoedarts Cathelijne Lyphout. "Ik ben blij dat de minister stappen onderneemt, maar dit is het minimale van wat we werkelijk kunnen doen." Lyphout wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) al een duidelijk en concreet plan heeft klaarliggen om alcoholmisbruik het hoofd te bieden. "Dit is wel een zeer minimalistische invulling van het plan van de WGO."Ā Volgens Lyphout houdt het plan van Vandenbroucke vooral rekening met jongeren, "maar wat ik zie op mijn spoeddiensten is dat het misbruik zich vooral bij 50-plussers bevindt."

In Noorwegen vind je geen reclame over alcohol. Zelfs niet over de alcoholvrije variant, wat een vorm van impliciete reclame is

Leverarts Hans Van Vlierberghe (UZ Gent)

Leverarts Hans Van Vlierberghe is dezelfde mening toegedaan. "De WGO heeft hĆ©Ć©l duidelijke maatregelen. We moeten alcohol duurder durven maken en de reclame aan banden leggen. Het mag ook minder beschikbaar zijn."Ā Om dat te doen vindt Van Vlierberghe dat we het voorbeeld van Noorwegen moeten volgen. "In Noorwegen vind je geen reclame over alcohol. Zelfs niet over de alcoholvrije variant, wat een vorm van impliciete reclame is." Het verbruik in Noorwegen zakt gevoelig, "daar drinken ze gemiddeld nog maar 6 liter alcohol per jaar per persoon. In ons land gaat het over 9 liter".

"Als we dat kunnen voor tabak, dan kunnen we het ook mogelijk maken voor alcohol. Met goede informatie en een duwtje vanuit de overheid kan er al heel wat verholpen worden."

BEKIJK - het volledige gesprek in "Terzake" over alcoholmisbruik en de gevolgen voor de samenleving:

Videospeler inladen...

Meest gelezen