Direct naar artikelinhoud
DM ZaptElmo Lê van

‘Voordat de bom valt’: karaktermoord op Vlaanderens grappigste mensen

Het panel van 'Voordat de bom valt'.Beeld SBS

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: eindejaarsquiz Voordat de bom valt.

Er is een teveel van veel, zoals de veelheid Pedro Elias die we de laatste week moeten slikken. Het huis, Patiënt Pedro en nu ook eindejaarsquiz Voordat de bom valt: Pedro Elias laat Vlaanderen gibberen en gieren, door zijn jolige zelve te zijn, en snikken en instemmend knikken, door zijn minder jolige zelve te zijn. Er is veel Pedro Elias, maar nog steeds te weinig om het bestaan van de minder getalenteerde hansworsten te verdringen.

Maar laat ons Elias alstublieft niet opbranden. Voor elk programma dat een levende lachband behoeft, gaat zijn telefoon rinkelen. Hij lijkt het type dat makkelijk te overtuigen is, een geniale goedzak, maar wat zou hij gedacht hebben tijdens de opnames van Voordat de bom valt, een naar eigen zeggen “niet al te serieuze, humoristische quiz vol satire”?

Zou “maar zeg dan toch nee, Guido” door zijn hoofd zijn geflitst telkens als comedian Vincent Voeten op heel onnatuurlijke wijze een venijnige opmerking maakte die zelden iets had te maken met het antwoord op de vraag? Zou werkelijk niemand van de makers op een bepaald punt gesuggereerd hebben om alsnog de moppen uit het script te schrappen en dit jaaroverzicht zo minder geënsceneerd en krampachtig te maken?

Als je panel uit beroepszwanzers als Alex Agnew, Amelie Albrecht, Rik Verheye en Erik Van Looy bestaat, hoef je hen heus geen grappen in te fluisteren. Je schuift Rubens ook geen kleurboek onder de neus. Je vraagt Brusselmans niet om zich te verlagen tot karamellenverzen. Geef hen die het volk doorgaans aan het hinniken krijgen vrij spel, en het resultaat zou al heel wat minder tenenkrullend zijn.

Voordat de bom valt is van alles een beetje – quiz, satire, jaaroverzicht – maar mist een duidelijke richting. Nadat Pedro Elias na elke vraag met twee, drie, soms vier moppen wordt bekogeld, lijkt een panellid plots tóch te weten op welke gebeurtenis de presentator alludeert, zij het op zeer onnatuurlijke wijze waarbij het antwoord overduidelijk is ingegeven. Bepaalde replieken zijn enorm geestig, zoals de zelfspot van Agnew en Verheye, maar door het totaal gebrek aan spontaniteit heb ik een rimpel bij elkaar gefronst die mij voor de rest van mijn leven zal tekenen.

Zou Amelie Albrecht de 184.990ste mop ooit gemaakt over Chinezen die honden eten oprecht grappig gevonden hebben? Kan iemand mij bevestigen dat dit niet het gebruikelijke niveau is van de comédienne? Bij momenten lijkt Voordat de bom de karaktermoord op grappenmakers die ik nochtans hoog heb zitten. Als de korte passage van Andy Peelman niet het dieptepunt van je programma is, zit je met een probleem.

Verstop deze eindejaarsquiz in een kluis, zo’n 20 kilometer onder de grond. Was deze bom maar nooit gevallen.

Voordat de bom valt, donderdag 22.10 u. op Play 4 en op GoPlay.