Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

G7 maakt 30 miljard euro vrij voor Oekraïne, VS zegt dat Noord-Korea wapens levert aan Wagner-huurlingen

Op de top van de G7, dat zijn de zeven rijkste industrielanden, is ruim 30 miljard euro vrijgemaakt om volgend jaar Oekraïne financieel te steunen. De G7 wil Oekraïne ook militair blijven steunen. "Zo zullen we ervoor zorgen dat er voldoende luchtafweer wordt voorzien", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

Van de 30 miljard euro komt 18 miljard van de Europese Unie. De G7 ziet de steun aan Oekraïne nog altijd als een "prioriteit" en moedigt andere schenkers aan om hetzelfde te doen.

Eerder bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden nog eens dat de VS geavanceerde luchtafweersystemen zal geven aan Oekraïne. Dat gebeurde tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan de VS gisteren.

Duitsland is momenteel voorzitter van de G7.
AFP or licensors

VS: "Noord-Korea levert aan Wagner Group"

Intussen beschuldigt de VS Noord-Korea ervan raketten en andere wapens te hebben geleverd aan de Russische Wagner Group. Dat is het beruchte en nietsontziende huurlingenleger dat nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin. De militie wordt wel eens Poetins schaduwleger genoemd.

De huurlingen van deze private militaire organisatie worden al een tijdje ingezet bij de oorlog in Oekraïne. Ze werden in het verleden ook al gestuurd naar conflicthaarden in Syrië en Libië.

Via de Wagner Group zou Rusland nu militaire steun krijgen van Noord-Korea, stelt John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Noord-Korea ontkent de beschuldigingen. Kirby spreekt ook over naar schatting 50.000 huurlingen, onder hen mogelijk "40.000 veroordeelde criminelen uit Russische gevangenissen".

Die gevangenen kunnen dan - in ruil - eerder vrij komen als ze zes maanden aan het front overleven, weet VRT NWS-buitenlandjournalist Marijn Trio. "De Wagner Group speelt een rol in Donetsk, de enige regio waar de Russen nog in het offensief zitten." Door Westerse sancties raken de Russische regering en de Wagner Group moeilijk aan wapens en raketten. Trio: "Daardoor wordt op zoek gegaan naar wapens in internationaal geïsoleerde landen, zoals Noord-Korea en Iran."  

BEKIJK - De G7 heeft besloten steun te geven aan Oekraïne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen