De politievakbonden verzamelen aan de luchthaven van Charleroi.

Hinder op luchthavens van Zaventem en Charleroi door politieacties

De politievakbonden voeren vandaag actie op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Ze eisen dat de regering de gemaakte afspraken nakomt, onder meer over een loonsverhoging voor politiemensen en een regeling voor vervroegd pensioen. "We gaan de boel niet blokkeren, maar er zal wel hinder zijn", klinkt het.

Om hun ontevredenheid duidelijk te maken, voeren de politievakbonden verschillende acties. Zo riepen ze agenten op om van 15 december tot 15 januari waar mogelijk geen boete uit te schrijven voor (kleine) verkeersovertredingen. Dinsdag voerden ze actie in de straten van Brussel. Nu is het de beurt aan onze luchthavens.

Zowel op de luchthaven van Zaventem als die van Charleroi komen de verschillende vakbonden, VSOA, NSPV, ACV en ACOD, samen. Er zouden zo'n 200 politiemensen mee komen actievoeren tot 13 uur. Hoewel de vakbonden niet oproepen om het werk neer te leggen, sluiten de luchthavens vertragingen niet uit, vooral aan de identiteitscontrole. 

"Wij gaan niet voorkomen dat mensen op hun bestemming raken door de boel te blokkeren, maar er zal wel hinder zijn", zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV in "De ochtend" op Radio 1. "We begrijpen dat dit niet fijn is voor reizigers, maar we willen ons laten zien en door flyers uit te delen uitleggen aan mensen waarom we actievoeren."

BELUISTER - "We hebben veel plichten, maar we willen ook rechten":

Onvrede loopbaanbeleid

De vakbonden eisen dat de regering de gemaakte afspraken nakomt, onder meer over een loonsverhoging voor politiemensen. "Jongeren kiezen niet meer voor het politieberoep. Alleen al op de luchthaven zien we dat er een tekort is van een honderdtal agenten. Dat heeft te maken met het geweld tegen de politie dat toeneemt en niet wordt voorkomen, maar ook door het gebrek aan een deftige verloning. We zijn al 20 jaar aan het onderhandelen over een wezenlijke loonopslag."

De regering heeft haar woord gebroken

Carlo Medo, NSPV

Volgens Medo wil de regering ook een einde maken aan een regeling voor vervroegd pensioen, "tegen alle afspraken in". "Nu kunnen sommige agenten onder zeer strenge voorwaarden vanaf 58 jaar stoppen met werken." Vanaf volgend jaar dooft die regeling uit, en tegen 2030 wordt 63 de vroegst mogelijke pensioenleeftijd. Ook die aanpassing was volgens de vakbonden anders afgesproken. "De regering heeft haar woord gebroken tegen het politiepersoneel", zegt Medo. 

Op de luchthaven van Zaventem delen de politievakbonden flyers uit.
File aan de luchthaven van Charleroi.

Meest gelezen