Van kreeft tot oesters of kaviaar: kopen we nog luxueuze ingrediënten of niet meer?
Oesters, kaviaar en kreeft waren lange tijd erg populair tijdens de eindejaarsperiode: zijn Belgen vandaag nog steeds bereid met deze luxueuze ingrediënten aan de slag te gaan nu bijna iedereen moet besparen? Ine Tassignon, woordvoerder van Delhaize, en Farah Kiyani van House of Caviar & Fine Food leggen uit. “Klanten vergelijken heel duidelijk overal de prijzen”, klinkt het. Hoe wordt die prijszetting bepaald? En hoe serveer je de ingrediënten op een smakelijke manier?
Supermarktketen Delhaize merkt effectief een neerwaardse trend door de sterk gedaalde koopkracht. “Dit jaar verwachten we zo’n 5 procent minder verkoop van kreeft en kaviaar tegenover de niet-crisisjaren,” legt woordvoerster Ine Tassignon uit. “Tijdens corona was het omgekeerde waar: mensen konden geen geld besteden aan restaurantbezoekjes, dus gingen ze hun beperkte kring extra in de watten leggen tijdens de feestdagen.”
Bewust op zoek naar kortingen
Op het einde van 2019 verkocht Delhaize nog 51 ton kreeft, dit jaar zal de supermarkt afronden op 38 ton. “Kaviaar maakt daarentegen nog maar enkele jaren deel uit van ons assortiment: de klanten moeten nog tijd krijgen om dit product te leren kennen", aldus Tassignon. “Toch doet er zich sinds het aanvangjaar een gestage stijging van dit ingrediënt voor. Van 1800 potjes in 2019 tot 2800 exemplaren in 2021. Tijdens de winter van 2020, het coronajaar bij uitstek, zaten we zelfs even aan 3200 potjes!”
Het zwarte goud wordt voornamelijk gekocht door de kapitaalkrachtigere consument die zijn koopgedrag iets minder hoeft aan te passen.
Op het einde van 2022 voorspelt Delhaize af te kloppen op 2500 verkochte kaviaarblikjes. Een mooi resultaat, al is de groei van deze delicatesse dus een pak minder groot dan voor de energiecrisis losbarste. “Kaviaar is ‘next level’ binnen de categorie luxeproducten,” verklaart ze. “Al moeten we ook toegeven dat dit ‘zwarte goud’ vooral door de kapitaalkrachtiger consument gekocht wordt die zijn koopgedrag iets minder hoeft aan te passen.”
Voor oesters verwacht Delhaize geen daling aangezien de supermarkt sterke promo’s aanbiedt tussen kerst en nieuwjaar. “Van 165.000 kratjes in 2019 zijn we goed op weg naar 184.000 stuks dit jaar. Nog meer dan andere jaren voelen we dat klanten echt heel bewust op zoek gaan naar kortingen en prijzen overal met elkaar vergelijken.”
Poll
Wat zet jij op je feestmenu?
-
Kaviaar (6%)
-
Oesters (21%)
-
Kreeft (19%)
-
Kerstklassiekers zoals kroketten en kalkoen (54%)
Vooroordelen over luxeproducten
Ook Farah Kiyani (36), vertegenwoordigster van de Gentse zaak ‘House of Caviar & Fine Food’, maakt zich voorlopig weinig zorgen dat mensen op kaviaar gaan besparen. Al merkt ze wel op dat er heel wat vooroordelen bestaan rond haar hoofdproduct bestaat: zowel naar prijszetting als naar kweekmethodes toe.
“Kaviaar wordt gemaakt uit de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur die je van nature terugvindt in de Kaspische Zee, de Zwarte Zee en de Adriatische Zee,” legt Farah uit. “Hoe ouder de eitjes in de buik van de vis, hoe notiger de smaak. En ook: hoe duurder de kaviaar.” Bij de Iraanse kaviaar ‘Huso Huso’ kunnen de eitjes soms tot 15 jaar lang in de buik zitten, waardoor de prijs op 5 euro per gram uitkomt. Ter vergelijking, de Siberische steur of Baeri kost ‘maar’ 1 euro per gram, doordat de eitjes maximum 4 jaar oud zijn. “Andere viseitjes die niet afkomstig zijn van een steur, zoals zalmeieren, zijn géén kaviaar, ook al proberen heel wat producenten ze soms wel onder die noemer aan te prijzen,” waarschuwt de Gentse onderneemster.
Prijsstijging
Sinds 2010 is wilde kaviaar vangen officieel verboden. Vanaf dat moment worden vissen op verschillende plaatsen in de wereld opgekweekt, waaronder ook in ons land via het bedrijf ‘Royal Caviar’. Dat dit productieproces geen fluitje van een cent is, is een understatement. “Steuren zijn schaars in aantal en het kweekproces is erg arbeidsintensief.” Zo moeten de vissen in diepe open kooien gekweekt worden. “Als een steur zich gevangen voelt, zal hij na de vangst heel wat minder romig smaken.”
Pittige prijskaartjes van meer dan 120 euro per 100 gram weerhouden mensen in 2022 niet om gastronomisch te koken.
Bij House Of Caviar worden de steureitjes vooral uit China en Italië geïmporteerd. “Niet omdat ze in die landen goedkoper zijn, want sinds corona zijn de transportkosten echt ontzettend hoog,” aldus Farah. “Samen met de aankoop- en verpakkingsprijzen is kaviaar intussen zo’n 17 procent duurder geworden - een stijging die we helaas moeten doorrekenen aan onze klanten. 100 gram kaviaar kostte vroeger nog 100 euro in ons land, nu is dat al 120 euro of meer, afhankelijk van de variant. Ter vergelijking: onze oesters zijn maar zo’n 5 procent gestegen in aankoopprijs.” Waarom ze dan toch niet voor de eigen importmarkt kiest? “De smaak en kwaliteit van de Chinese en Italiaanse kaviaar benadert de originele versie volgens ons het best. Sowieso zal kaviaar nooit een lokaal product zijn.”
Het pittige prijskaartje weerhoudt mensen er daarentegen ook in 2022 niet van om gastronomisch te koken. “De visdelicatesse blijft een begeerde aperitiefhap en een gewilde smaakmaker voor het hoofdgerecht. Bovendien is kaviaar rijk aan mineralen en vitaminen, wat het ook een gezond product maakt.”
Hoe zet ik kaviaar op mijn feestmenu?
“Je kan kaviaar als een pure hap serveren door de viseitjes met een speciale parelmoeren kaviaarlepel aan te bieden met een cocktail,” raadt de zaakvoerster aan. “Je gasten kunnen de eitjes vervolgens proeven op de rug van hun hand. Ook mini-aardappeltjes – pomme moscovite – en licht gezouten pannekoekjes – blini - gevuld met zure room en kaviaar zijn keer op keer een voltreffer. Een carpaccio van sint-jakobsvruchten is eveneens heerlijk in combinatie met kaviaar.” Sommige mensen eten kaviaar rechtstreeks op oesters, maar daar is Farah geen voorstander van.
“Beide producten hebben zo’n unieke, zoutige smaak dat het zonde is om ze niet apart te degusteren.” Ook in streetfood-vorm wint de unieke visbereiding aan populariteit. “Een Antwerpse collega van mij serveert kaviaar op frietjes. En ook steak tartaar past uitstekend bij kaviaar. Zelf serveren wij chips met kaviaar en mayonaise en zelfgemaakte crisps met kaviaar en zure room. Tijdens de braderij in Gent hebben beide combinaties het heel goed gedaan, al blijven die natuurlijk een pak duurder dan de klassieke snelle hap met 37 euro per stuk”,” geeft Farah toe.
De steeds groter wordende vegetarische en vegan markt beïnvloedt de verkoop van kaviaar evenmin. “Er zal altijd een specifiek cliënteel voor onze producten zijn,” aldus de eigenares van House of Caviar. “Onze verkoopcijfers zijn alleen maar gestegen de laatste drie jaar, en ook wereldwijd was er in die periode een productiestijging van zo’n 15 miljoen dollar. Alle crisissen ten spijt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?