Noord-Korea levert raketten en granaten aan huurlingen van Wagner Group: ondertussen houdt munitietekort Russische leger aan

Noord-Korea heeft raketten en wapens geleverd aan het Russische particuliere militaire bedrijf Wagner Group.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne is een ware uitputtingsslag geworden. De tekorten van het Russische leger en de Wagner Group zijn dermate uitgesproken, dat Poetin zich heeft moeten wenden tot de schurkenstaten Iran en Noord-Korea voor cruciale bevoorradingen.

In het nieuws: Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Noord-Korea, ondanks sancties van de Verenigde Naties, wapens geleverd aan het schimmige Russische huurlingenleger Wagner Group. Dat maakte de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, bekend.

  • “Vandaag kunnen we bevestigen dat Noord-Korea vorige maand een eerste wapenlevering aan Wagner heeft voltooid”, aldus de Amerikaan. “We zijn zeker bezorgd dat Pyongyang van plan is om in de toekomst nog meer materiaal te leveren”.
  • Begin vorige maand werd voor het eerst het vermoeden uitgesproken dat de Noord-Koreanen in het geheim wapens en munitie leveren aan Rusland. Door het wapentuig via landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan de Russen te leveren, hopen de Koreanen (tevergeefs) de zendingen te verdoezelen.
  • Men verwacht echter niet dat de Noord-Koreaanse leveringen de dynamiek op het slagveld in Oekraïne voorlopig zullen veranderen, aangezien de hoeveelheden wapens en munitie die worden geleverd nog te laag zijn.
  • De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly veroordeelde Noord-Korea voor het leveren van wapens aan Rusland en zei in een verklaring dat “het feit dat president Poetin zich tot Noord-Korea wendt voor hulp een teken is van de wanhoop en het isolement van Rusland”. 

Pyongyang: Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het wapens zou hebben geleverd aan de Russische Wagner Group.

  • “De DVK (Democratische Volksrepubliek Korea, red.) blijft onveranderd in haar principiële standpunt over de kwestie van de ‘wapentransactie’ tussen de DVK en Rusland. Die hebben nooit plaatsgevonden”, meldde het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA.

Kim-regime levert ook raketten aan het Russische leger

40 jaar oude munitie: Het was al bekend dat het Kim-regime wapentuig leverde aan het Russische leger.

  • Doordat de oorlog in Oekraïne een ware uitputtingsslag is geworden, hebben de munitievoorraden van het Russische leger dramatische niveau’s bereikt. Hierdoor is het leger gedwongen om 40 jaar oude patronen, raketten en granaten te gebruiken, zo raakte vorige week bekend. 
    • “Ze hebben geput uit de (Russische, red.) verouderde munitievoorraad, wat erop wijst dat ze bereid zijn om die oudere munitie te gebruiken, waarvan sommige oorspronkelijk meer dan 40 jaar geleden zijn geproduceerd”, aldus de Amerikaanse inlichtingendiensten.
  • Maar ook wendt het Kremlin zich tot de schurkenregimes in Pyongyang en Teheran. Iran heeft meerdere malen drones geleverd aan de Russische krijgsmacht, die vervolgens werden afgevuurd op (burger)doelwitten in Oekraïne. En Noord-Korea heeft een grote voorraad “domme artilleriegranaten” richting het Kremlin gestuurd. 

Chef van Poetin: Jevgeni Prigozjin, de oprichter van Wagner Group, heeft nauwe banden met de Russische Vladimir Poetin. Hij kreeg de bijnaam “de chef van Poetin” nadat hij miljoenen verdiende met cateringcontracten voor het leger en staatsinstellingen.

Zijn huurlingenleger heeft nu naar schatting 50.000 strijders in Oekraïne en “ontpopt zich als een rivaliserend machtscentrum voor het Russische leger en andere Russische ministeries”, aldus Kirby, die eraan toevoegde dat in sommige gevallen Russische troepen dienen als ondergeschikten van Wagner-commandanten.

(lb)

Meer