Joris Herregods

Na 35 jaar blijkt schilderij op Antwerpse zolder toch echte Magritte te zijn: "Vierkant uitgelachen, maar altijd in geloofd"

Het schilderij dat Gust Van de Mierop (78), voormalig burgemeester van Rijkevorsel, 35 jaar geleden toevallig op zijn zolder vond, blijkt een echte Magritte te zijn. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en vertelde Van de Mierop aan Radio2. René Magritte is de grootste surrealistische kunstschilder die ons land ooit gekend heeft. Het schilderij dat eigendom is van Van de Mierop is een realistisch beeld, waardoor er lang getwijfeld werd of het wel echt was.

De voormalige burgemeester van Rijkevorsel, Gust Van de Mierop, vond 35 jaar geleden een schilderij op zolder in een pand in Antwerpen. Hij wist meteen dat het een schilderij van René Magritte was, maar daar twijfelden verschillende mensen aan. "Ik had een aantal panden in Antwerpen, studentenkoten en studio's, en dat ene pand was nog niet verhuurd", vertelt Van de Mierop. "Samen met mijn kinderen was ik dat aan het opruimen en toen we een kast wilden verplaatsten, viel daar een schilderij uit dat aan een haakje in de kast hing."

"Ik zag meteen dat het een Magritte was, maar veel mensen trokken dat in twijfel. Zo was ik naar een antiquair in Antwerpen gegaan, die zei dat hij alle handtekeningen ging vergelijken. Maar hij vond geen handtekening terug die er op leek, zei hij. Daarna liet ik het nog eens keuren door een expert, maar die lachte mij vierkant uit." Van de Mierop woonde eerst in Westmalle, verhuisde dan naar Rijkevorsel en daarna naar Hoogstraten. Bij elke verhuis ging het schilderij gewoon weer in de kast.

Als ik het aan mijn bouwfirma had overgelaten, dan was het schilderij wellicht in de container beland

Gust Van de Mierop

Op een taxatie in Oostmalle begin dit jaar kreeg Van de Mierop voor het eerst bevestiging. "Art Dumay uit Nuenen in Nederland, heeft het schilderij bekeken en nu blijkt het toch een echte Magritte te zijn", zegt Van de Mierop. "Goed dat ik zelf toen in het pand ben gaan opruimen, want ik had ook een bouwfirma. Als ik dat in hun handen had gelaten, was het schilderij wellicht in de container terechtgekomen."

Surrealistisch versus realistisch

Waarom zoveel mensen twijfelden, heeft volgens Van de Mierop te maken met hoe het schilderij eruit ziet. René Magritte is voornamelijk bekend om zijn surrealistische schilderijen. "Het schilderij is een persoon, geen Magritte zoals we Magritte kennen. Het is een schilderij van een van zijn legerkapiteins van vroeger."

Momenteel ligt het schilderij nog bij Art Dumay in Nuenen. Daar moet bekeken worden hoeveel het waard is, maar dat is voor Van de Mierop niet het belangrijkste. "Het gaat niet om het geld. Ik ben gewoon heel fier dat het mijn Magritte is."

Meest gelezen